Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Η λεηλασία στον Ακροκόρινθο συνεχίζεται. Ακούει κανείς; Θα συνεχίσετε να αδιαφορείτε;

Ή προηγούμενη ανάρτησή μου αφορούσε στις κλοπές των καλωδίων του φωτισμού στη βόρεια πλευρά του Κάστρου του Ακροκορίνθουμε βάση επιτόπια έρευνα και επίσκεψή μου στις 26 Δεκεμβρίου 2012.Την ημέρα εκείνη ειδοποίησα τον κ.Δέδε και την αστυνομία ελπίζοντας πως με τη σειρά τους θα πράξουν τα δέοντα και για τον εντοπισμό των δραστών - που δεν είναι Ρομά όπως πανηγύρισε ο κ.Τατούλης-και για να ληφθούν μέτρα προστασίας ώστε να μην γίνονται άλλες κλοπές.Σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα των Συντακτών της 7ης Ιανουαρίου που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ με τίτλο Ο Διωγμός των Τσιγγάνων.
Από την 26η Δεκεμβρίου ουδείς των αρμοδίων ενδιαφέρθηκε να μιλήσει μαζί μου ή να καταγγείλει  το γεγονός έστω και με μία μήνυση κατ'αγνώστων ώστε να μπορέσει και η ΕΛΑΣ να πράξει τα δέοντα και να λάβει εντολή από την Εισαγγελεία να διενεργήσει έρευνα.
Πέρασαν οι γιορτές και αποφάσισα να ξαναπάω στο Κάστρο το Σάββατο 5 Ιανουρίου στις 2:30μμ.
Αυτή τη φορά συνοδευόμουν από τον Γ. Αντωνόπουλο και τα 3 μου σκυλιά.Στο πάρκινγκ του εξωκλησίου του Αγίου Γεωργίου δεν υπήρχε αυτοκίνητο.Πάρκαρα και ακολούθησα το μονοπάτι.Πρώτη εικόνα  λίγα μόνο μέτρα από το πάργκινγκ και πάνω στο μονοπάτι:
Τα ξεκοιλιασμένα καλώδια δεν υπήρχαν στις 26 Δεκμβρίου.
Δεύτερη Εικόνα: Τα καλώδια τοποθετήθηκαν πάνω στα κλαδέματα που δεν υπήρχαν στις 26/12/12Στο διάστημα των γιορτών οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν την αδράνεια των υπηρεσιών και τη γιορτινή ραστώνη και συνέχισαν τη λεηλασία.Τίποτε από αυτά δεν υπήρχε στις 26 Δεκεμβρίου.Η μεταφορά των καλωδίων έγινε από το διάζωμα προς το πάρκινγκ.
 Στη συνέχεια φτάσαμε στο διάζωμα όπου βρίσκεται η εγκατάσταση του λεηλατημένου φωτισμού.
 Αυτό το κουτί γράφει επάνω "Ιδιοκτησία ΔΕΗ"Αναρρωτιέμαι αν η επιχείρηση τελικά θα προσφύγει για την καταστροφή της περιουσίας της.
 Προσπάθησαν να τραβήξουν το χαλκό και από τα καλώδια του πίνακα.
 Ορίστε για ποιό λόγο γίνεται η λεηλασία.Υπάρχει πολύς χαλκός και αγοράζεται πολύ ακριβά.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε ανατολικά πάνω στο διάζωμα.Και διαπίστωσα τα εξής:
Στις 26 Δεκεμβρίου είχα αφαιρέσει την τροχαλία που χρησιμοποιούσαν οι δράστες.Αυτοί όμως βρήκαν άλλο τρόπο για να συνεχίσουν.Έναν ιμάντα!!

                                                  Πρόσφατο σκάψιμο
                                                         'Οτι είχε γλυτώσει αποδεκατίστηκε.
 Πεζοπορήσαμε ανατολικά προς τη μεριά του Σολωμού και φτάσαμε σε ένα πλάτωμα όπου διαιστώσαμε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.Καλώδια παντού
 Βρήκαμε αρκετά μαχαίρια, άλλα με λαβές άλλα χωρίς και κλειδιά που χρησιμοποιούνται για την έλκυση των καλωδίων.Τα μαζέψαμε.
 Το τυχερό και αγαπημένο σακκίδιό μου από το 1995 που έχει ταξιδέψει σε ξένους τόπους και μεταφέρει τις αναμνήσεις μου από τα βουνά και τα μυστήριά τους.
 Στο παραπάνω πλάτωμα η πρόσβαση από το Σολωμό είναι ευκολότατη.
                                             Φαίνεται ο χωματόδρομος που οδηγεί σε αυτό.
                                                   Ο χωματόδρομος που οδηγεί στο πλάτωμα.
                              Αρκεί ένα τρακτέρ ή όχημα 4Χ4 ή έστω αγροτικό αυτοκίνητο.
                       Φαίνεται καθαρά πως έχει πρόσφατα περάσει όχημα από τα ίχνη στη βλάστηση
                                                   Μήπως κάνω λάθος;

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό.Στο ίδιο σημείο έχουν γίνει (λαθρο) ανασκαφές:
                                                      Μάλλον πρόκειται για τάφους
                                                   Ιδού και οιεξορυγμένες πλάκες από πωρόλιθο.
                                                            Και άλλο παράδειγμα
                                        Και ακόμη ένα.                                Το γνωρίζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία;

Είχαν ήδη περάσει τρεις ώρες από την αρχή της περιπλάνησής μας και έπεσε το σούρουπο.Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε.Από το μονοπάτι βλέπω πως στο πάρκινγκ βρίσκεται το ίδιο Ford Camper της 26ης Δεκεμβρίου και ειδοποιώ τον συνοδό μου.Αποφασίζουμε να καλέσουμε την αστυνομία.Τα σκυλιά έχουν φτάσει στο φορτηγάκι πρώτα και αρχίζουν να γαυγίζουν.Τα καλώ πίσω.
 Κατεβαίνω και συναντώ τον οδηγό του βαν που μιλούσε με τρόπο συνθηματικό στο τηλέφωνο.
"'Οχι , τώρα δεν γίνεται, περίμενε".Μετά κάλεσε κάποιον ιδιοκτήτη μάντρας και λέγοντας πως πήγε και βρήκε τη μάντρα κλειστή!Με χαιρέτησε πρώτος και ρώτησε για τα σκυλιά μου.Του απάντησα ευγενικά και τον ρώτησα από που ήταν.Μου είπε πως έμενε στην Κόρινθο!!!!!!

                                                       Το βαν και το αυτοκίνητό μου.
Εν τω μεταξύ είχε ήδη κληθεί η αστυνομία από το συνοδό μου.Έχει νυχτώσει.Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο να φύγουμε και να περιμένουμε στη βρύση Χατζή Μουσταφά σύμφωνα με τις εντολές  της αστυνομίας.Φεύγοντας βλέπουμε τον κύριο να ανάβει και να σβήνει τα δικά του φώτα με συνθηματικό τρόπο.
Φτάνουμε στη βρύση και περιμένουμε το αυτοκίνητο της Ασφάλειας.'Ηρθε μετά από 45'λεπτά.Γνωρίζαμε ότι ο κύριος δεν είχε φύγει αφού ελέγχαμε το δρόμο από τη βρύση.Εξηγήσαμε στον αστυνομικό τι είχε γίνει και αυτός κάλεσε ενισχύσεις.Σε 15' λεπτά ήρθαν 3 μηχανές της ομάδας Διας με 5 άτομα.Ανέβηκαν στο εξωκλήσι και μετά από 30' λεπτά κατέβηκαν συνοδεύοντας το όχημα.
Μας είπαν να ακολουθήσουμε στην Ασφάλεια. 'Ηταν 8 το βράδι.Μαζέψαμε όλα τα ευρεθέντα για να τα παραδώσουμε συνολικά. Πριν συναντήσουμε τον υποδιευθυντή κύριο Ρούση παραδώσαμε στο φρουρό τα ευρήματα.
Δεν μας ζητήθηκε καν να υπογράψουμε αποδεικτικό παράδοσης.
Παράλληλα σε ένα άλλο γραφείο ο φερόμενος ως ύποπτος ανακρίθηκε από τους αστυνομικούς
Στο γραφείο του κυρίου Ρούσση κάναμε μια ωραία συζήτηση περί διαδικασιών, απαγγελίας κατηγοριών, ευθυνών των αρμοδίων υπηρεσιών και δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και φύγαμε για το σπίτι μας.Ερωτήθηκα αν είχε υποβληθεί μήνυση από την εφορία αρχαιοτήτων ή των ΠΕ Κορινθίας λες και εγώ τηρώ το αρχείο τους.
Αργότερα το βράδι ο φερόμενος ως ύποπτος κύριος αφέθηκε ελεύθερος!
Διότι είναι πολύ απλό: Δεν συνελήφθη να διαπράττει το αδίκημα και δεν υπάρχει μήνυση εναντίον του.
Βέβαια εμένα δεν με ρώτησε κανείς αν το είχα δει να τρέχει κάτω στο μονοπάτι στην 26η Δεκεμβρίου μαζί με το συνεργό του.
Ερωτήματα που ζητούν απάντηση

  • Που εξαφανίστηκαν όλες οι υπηρεσίες από την 26η Δεκεμβρίου 2012 έως την 5 Ιανουρίου 2013;
           Η συγκεκριμένη ανάρτηση  μου είχε πάνω από 600 επισκέψεις και αναδημοσίευτηκε από
           πολλούς χρήστες του διαδικτύου πανελλαδικά.
  • Πέρα από τις εν θερμώ δηλώσεις του Περιφερειάρχη για τους Ρομά τι έκανε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και μηνυτής μου κ.Παπαφωτίου που τόσο πολύ ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό και πρωτοστάτησε στην εκτέλεση του έργου;
  • Που είναι ο κ. Ταγαράς που επαίρεται για τα 2,5 εκατομμύρια  ευρώ που δαπανήθηκαν για το φωτισμό του Κάστρου;
  • Ειδοποίησε ο κ.Δέδες άμέσως την αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να παρέμβει;
  • Υπάρχει επαρκής φύλαξη της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου;
  • Υπάρχει έστω και μια υπηρεσία που να υποβάλλει μήνυση έστω κατ' αγνώστων γιαυτή τη μεγάλη καταστροφή;
Η άποψή μου: 

Πρόκειται για μια ακόμη τραγική περίπτωση αδιαφορίας, έλλειψης συντονισμού και σπατάλης του δημοσίου χρήματος.Δυόμισυ εκατομμύρια ευρώ δεν είναι στραγγάλια.Μια τραγική περίπτωση έργου που αφέθηκε έρμαιο των κακοποιών στοιχείων που το λεηλάτησαν.Το έργο είχε εξ αρχής προβλήματα και το άλλοθι δεν είναι οι φωτιές του 2007.Απλά εγκαταλέιφθηκε όπως πολλά άλλα έργα στο νομό μας.Τα έργα εκτός από την κατασκευή χρειάζονται και συντήρηση και προστασία που οι υπηρεσίες είναι ανίκανες να προσφέρουν.Τα έργα χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν τα προφίλ των αυτοδιοικητικών που οραματίζονται πολιτική καριέρα στην κεντρική πολιτική σκηνή χωρίς σεβασμό στον πολιτισμό και το περιβάλλον.Τι άλλαξε από τότε που ο Ακροκόρινθος ήταν στο σκοτάδι;
Απολύτως τίποτε! Παραμένει στο σκοτάδι!'Εχουν όμως χαθεί 2,5 εκατομμύρια ευρώ!

Το μέλλον

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το μέλλον για τον πολιτισμό διαφαίνεται σκοτεινότατο σε τοπικό επίπεδο απλά διότι δεν υπάρχει βούληση προστασίας και ανάδειξής του.Πολιτική για τον πολιτισμό στα χαρτιά και από τα γραφεία δεν γίνεται.Ούτε και δημοσιογραφία από τα γραφεία γίνεται.
Διανύουμε την εποχή του "καθιστού κουτσομπολιού" που μερικοί το αποκαλλούν  "παρέμβαση".
Πιάσαμε το νήμα του θεάτρου της Αρχαίας Σικυώνας , βγήκατε στα κανάλια, κάνατε δηλώσεις αλλά οι τεχνικές σας υπηρεσίες από τότε που  έχω ειδοποιήσει δεν έχουν καταγράψει τίποτε για την κατάσταση του Κάστρου .Και επειδή έμαθα πως  περισεύουν πενταμηνίτες που δεν ξέρουν τι να τους  κάνουν οι κ.κ  Δέδες και Πνευματικός αντί να περιφέρονται ασκόπως όπως οι ίδιοι δηλώνουν, μήπως θα ήταν μια καλή ιδέα να τους στείλουν να καθαρίσουν περιμετρικά το διάζωμα του Ακροκορίνθου από τα ξεκοιλιασμένα καλώδια;
'Ετσι ήσυχοι θα κοιμώμαστε πάντα;
Προσωπικά δεν παραιτούμαι, συνεχίζω...
Γιατί αγαπώ τον τόπο μου, τα μνημεία του, τις ομορφιές του και τον σέβομαι.
Κρίμα να είναι θύμα της γενικής αδιαφορίας ενός διαλυμένου κράτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: