Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ευσεβείς Πόθοι

Από μια εκδήλωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας

Ζηλεύω όταν οι άλλοι δήμοι της χώρας τα καταφέρνουν καλύτερα από το δικό μας.
Ζηλεύω περισσότερο όταν βραβεύονται από διεθνείς οργανισμούς και χορηγούς για το έργο τους.
Ο λόγος για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας που αποτελεί πρότυπο βιβλιοθήκης για τη χώρα μας.
Το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates για το έτος 2010 απονεμήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσοτέρων από 180.000 ανθρώπων. Η Βιβλιοθήκη έχει αναδειχθεί ως κορυφαία στην Ελλάδα προσφέροντας μια σειρά υπηρεσιών και προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικες και βοηθώντας άλλες βιβλιοθήκες να αναπαράγουν την επιτυχία της.
Αντιγράφω ένα σχόλιο που αφορούσε μια εκδήλωση της Βιβλιοθήκης :

''Παιδιά χρησιμοποίησαν νέες τεχνολογίες το πρωί, και το βράδυ είδαν την ταινία που δημιουργήθηκε από το υλικό του εργαστηρίου τους, άλλα έκαναν φαναράκια και ζωγράφισαν μπλουζάκια με θέμα το καρπούζι, που έχοντας την τιμητική του τη μέρα αυτή ως κυρίαρχου φρούτου του καλοκαιριού προσφερόταν συνεχώς στον κόσμο, και άλλα παιδιά είδαν και εφάρμοσαν την τεχνική των κινέζικων σκιών και συμμετείχαν σε αναγνώσεις βιβλίων με φακούς στο σκοτάδι. Στην ανάγνωση βιβλίων υπό συσκότιση επιδόθηκαν μυσταγωγικά και οι ενήλικες, ενώ έξω από το χώρο της Βιβλιοθήκης μετά τις 11 το βράδυ, νέοι διασκέδασαν ακούγοντας μουσική από DJ και μαθητικό συγκρότημα. Επίσης ξεχωριστή ήταν και η εκδήλωση της αφήγησης παραμυθιού με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και η προβολή διασκεδαστικής ταινίας του Δ. Αβδελιώτη, αλλά και των ταινιών ψηφιακών διηγήσεων της ομάδας «Untold Stories». Με τη «Μαγική νύχτα της Βιβλιοθήκης» ολοκληρώθηκε με επιτυχία το καλοκαιρινό πρόγραμμα προώθησης της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικής έκφρασης «Πάμε διακοπές με τους αναγνώστες», που διοργάνωσε η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας. ''
Που γίνονται όλα αυτά;
Στη Βέροια φυσικά.
Πρόγραμμα προώθησης της φιλαναγνωσίας;
Πως είπατε; Το ξέρουμε εμείς εδώ;
'Οχι, μας είναι παντελώς άγνωστο. Εμείς εφαρμόζουμε άλλα προγράμματα!
Σκόρπια και άτακτα με αποτέλεσμα ένα μικρός αριθμός δημοτών να χρησιμοποιούν τη δημοτική μας βιβλιοθήκη.
Το βιβλίο και η μάθηση μας αφήνουν παγερά αδιαφορους.
Προτιμούμε το δήμο -καφενείο  και ιντερνετ καφέ , αλλά απωθούμε το δήμο του πολιτισμού και της γνώσης (εξαιρέσεις το φωνητικό σύνολο Opus Femina  και το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Κορινθίων)
Μοιράζονται χρήματα αφειδώς για τα πολιτιστικά και τους συλλόγους.
Χωρίς κριτήριο και χωρίς εισηγήσεις από ανθρώπους του πολιτισμού και της γνώσης.
Γιατί αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν στην πόλη μας.
Βρίκονται στα σπίτια τους και σας στέλνουν χαιρετισμούς και ευχές από εκεί.
Ο ρόλος μιας δημοτικής αρχής είναι να αναγνωρίζει  και να εντοπίζει αυτές τις αξίες και  να τις αναδεικνύει δίνοντάς τους ενεργό και πρωταρχικό ρόλο.
Ο ρόλος της είναι να σέβεται τα χρήματα των δημοτών της και να μην τα σκορπά σε αμφιβόλλου ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις επιδιδόμενη σε άγρα ψήφων.
Παρά ταύτα, τρέφω ευσεβείς πόθους για το τι μέλλει γενέσθαι.
Εύχομαι οι συν-δημότες  μας να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν ποιότητα  και δράσεις για τον πολιτισμό και τη γνώση. Σε αυτή την κρίσιμη εποχή είναι πιό απαραίτητο από ποτέ.
Εύχομαι να διεκδικήσουν την ιστορία του τόπου τούτου και να την συνεχίσουν. ('Οχι αυτή που ανεβαίνει τα σκαλοπάτια λόγω του αγάλματος του Πήγασου, και των ανάγλυφων αλόγων στους πεζόδρομους)
Για φανταστείτε μια φορά στα Περιβολάκια, μήνα Σεπτέμβρη να κλείσουν οι δρόμοι γύρω (έκλεισαν κάποτε με τις ευλογίες  των αρχών για τα εγκαίνια της κατάληψής τους από επιχείρηση) να μαζευτούν οι συμπολίτες να ακούσουν το παραμύθι της πόλης, με τη φωνή των ανθρώπων που την αγαπούν, τη μελετούν και την υπερασπίζονται.Μια βραδιά που θα δουν  εικόνες παλιές, πρόσωπα που χάραξαν την πορεία της και έζησαν την πνοή της.Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
'Ισως να γίνει.
'Ισως περάσουν χρόνια αγώνων των πολιτών.
'Ισως προλάβω.
Ίσως να είναι αργά.
Στηρίζω ελπίδες στα πρόσωπα.Αυτά θα σηκώσουν όλο το βάρος.

Ευσεβείς πόθοι;
Χωρίς αυτούς δεν ζεις. Απλά υπάρχεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: