Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μας πήραν A-μπάρ-ιζα και βγήκαν;


Η αμπάριζα είναι ένα παραδοσιακό παιδικό παιχνίδι που πολλοί από εμάς παίξαμε στα παιδικά μας χρόνια.'Εχει ομάδες, τους δυνατούς, φωτιές και τα σκλαβάκια.'Εχει και τους αρχηγούς της  και τους κανόνες της.Στη γλωσσική παράδοση  η έκφραση ''παίρνω αμπάριζα και βγαίνω'' σημαίνει
δεν υπολογίζω κανέναν και κάνω ότι θέλω.
Στην πόλη μας η α-μπάριζα  παίζεται -προς το παρόν - στην οδό Περιάνδρου.(ρίζωσαν οι μπάρες εκεί)
Ξεφύτρωσε πρώτα ένα ολόκληρο μπαρ πάνω στο πεζοδρόμιο στη γωνία Δαμασκηνού και Περιάνδρου και χτες  με το ''καλημέρα σας  ανοίξαμε και σας περιμένουμε'' το δεύτερο στην γωνία Περιάνδρου και Πυλαρινού.
Είναι θέμα ημερών να μιμηθούν το ''καλό παράδειγμα'' και  όλοι οι υπόλοιποι καταστηματάρχες.
Αρχίσαμε με τους καναπέδες και τα καθίσματα παντού και συνεχίζουμε με τα μπαρ έξω.
Η τέλεια αναρχία. Σε μια πόλη που δεν έχει κανόνες για να μπορούν εύκολα οι ''ημέτεροι'' να δρούν ανεξέλεκτα.
Για να μην λησμονούμε,  η αρχή έγινε με την ''αυθαίρετη κατάληψη του πάρκου Περιβολάκια από επιχειρηματία το 2005'' - δηλώσεις γραπτές του δημάρχου Θωμαϊδη προς εμένα- συνεχίστηκε στα Καλάμια και τώρα με τις πεζοδρομήσεις γίναμε ένα απέραντο χάος, κάτι σαν υπάιθρια έκθεση επίπλων.
Δεδομένου ότι ο άνθρωπος είναι ''ζώον μιμητικόν'' τα χειρότερα έρχονται. Θα ισχύσει εκείνο το
΄΄γιατί αυτός και όχι εγώ;'' ΄και θα αρχίσουν οι έριδες  μεταξύ επαγγελματιών. Η πυροσβεστική υπηρεσία πρέπει να τεθεί από τώρα σε επιφυλακή, δια παν ενδεχόμενον.
Οποία υποκρισία! Δεν επιτρέπεται στους εμπόρους να εκθέτουν  τα εμπορεύματά τους, δεν επιτρέπεται στις ζαρντινιέρες  να στολίζουν τα καταστήματα - περσινή περίπτωση μέσα στην αγορά της Κορίνθου-   αλλά επιτρέπεται σε όλους τους άλλους  να αναπτύσσουν παραπέτα, εσκαμπώ ψηλά, χαμηλά, καναπέδες, μπάρες και ότι βάζει ο νους σας.
Ποιός ο λόγος; Να μας το πει η δημοτική αρχή  που εκδίδει τις προσωρινές άδειες  και εισπράττει τα παράβολα από τους επαγγελματίες.Να μας το πει ο αντιδήμαρχος Χασικίδης και η υπηρεσία του που παραλαμβάνει τους φακέλους.Να μας το πει η δημοτική αστυνομία.Να μας το πει και ο κύριος Σταυρέλης που από πέρσι είχε υποσχεθεί σύνταξη κανονιστικής διάταξης για τους νέους πεζόδρομους. Τι απέγινε αλήθεια;
Και να μας πουν επίσης πόσοι έχουν άδεια και πόσοι δεν έχουν.
Διότι όσοι δεν έχουν ακόμα άδεια δεν μπορούν να παίζουν μουσική. Αλλά μουσική παίζουν.
Και ας ασχοληθεί επιτέλους και η αντιπολίτευση με αυτό το χάος, εάν δεν φοβάται μην εκτεθεί στους ψηφοφόρους της.Αλλιώς  θα γίνουμε  μόνο καφενείο.
Ευτυχώς που οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι γίνεται, τι είναι νόμιμο και τι δεν είναι. Αλλιώς θα είχαν πάρει πέτρες.
Λίγο σεβασμό στο δημόσιο χώρο, άρχοντες και υπηρέτες της εστίασης.
Τον τσιμεντώσατε.Τώρα θα τον επιπλώσετε και από πάνω;Και μετά θα τον μαντρώσετε;
'Εχω μεγάλη περιέργεια ... και ελάχιστη υπομονή.

2 σχόλια:

cerastes είπε...

Τι περιεργο!και ο δικος μας Δημος τα ιδια εχει!λετε να συναγωνιζεται τον Δημο Κορινθίων σε αυθαιρετα καταστηματα,μπαρακια του δρομου,να πιανουν ολα τους πεζοδρομους,ωστε να μην μπορουν οι πολιτες να περνουν,κατεβαινοντας στο καταστρωμα του δρόμου με κινδυνο να τους πατησουν τα αυτοκινητα? ασε τα μαναβικα που απλωνουν την πραματεια τους στα πεζοδρομια,και οι πεζοι κατεβαινουν σε κεντρικο δρομο με ταχυ κυκλοφορια με αποτελεσμα να εχουμε δυστυχηματα,μεχρι ωρας ο Δήμος ''αγρόν ηγοραζε".

dhmarxeio είπε...

Μάγια έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά, δεν θα τους δώσουμε την ικανοποίηση να χρησιμοποιούν τη καραμέλα και να κατηγορούν ότι βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Κάναμε αυτό που έπρεπε εμείς, ενημερώνοντας τους "νεόκοπους αλλά και παλαιούς" για το τι μπορούν και δικαιούνται να κάνουν.... , τα υπόλοιπα δεν έχουμε αρμοδιότητα.. όπως πολύ καλά γνωρίζεις. Εν μέσω καταιγίδας (οικονομικής) δεν θα βγάλουμε κανέναν στο ξέφωτο να τον πάρει ο αέρας ή το ποτάμι !!

Χρήστος

Εσύ πολύ καλά κάνεις.