Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Βάρκα χωρίς κουπιά ......


Σημείο ναυαγοσώστη- έφυγε νωρίς
Η  σωστική λέμβος για το θεαθήναι
                                           Η  βάρκα δεν έχει μηχανή!!!!!

Η παραλία Καλάμια στην προ Πλατείας Πηγάσου εποχή  το 2007 ήταν το ''καμάρι'' της δημοτικής αρχής με τα αλησμόνητα δελτία τύπου και τις προτροπές για μπάνια ''συν γυναιξί και τέκνοις'' που έγραφε ο κ. Χρόνης Σηφακάκης. 'Ηταν η εποχή της μάχης των κολοβακτηριδίων και ένα ερώτημα του Χαράλμπου Κασίμη  στο δημοτικό συμβούλιο έσπειρε θύελλες και απέδωσε δόλο στην Κίνηση Πολιτών ότι δήθεν ήθελε το κακό της πόλης και τη δυσφήμιση του ''καμαριού''. Έτσι κάπως γεννήθηκαν '' οι εχθροί της πόλης'' Με απειλές για ποινική δίωξη  του Χ.Κασίμη και διαστρέβλωση της αλήθειας εδώ
Η Κίνηση Πολιτών τότε είχε προτείνει να ισχύει μια ενιαία Κανονιστική Διάταξη για όλους τους κοινόχρηστους χώρους αλλά προσέκρουσε στην ξεροκεφαλιά και το καπρίτσιο της δημοτικής αρχής πρωτοστατρούντος του κ. Σταυρέλη που μεθόδευε την όλη διαδικάσία. Δείτε  εδώ
Για το ίδιο θέμα σύσσωμη η τότε μειοψηφία του δήμου είχε εκδόσει κοινό δελτίο τύπου εδώ
Στα χρόνια που ακολούθησαν έγινε μια προσπάθεια συμμαζέματος της χαώδους κατάστασης που επικρατούσε στην παραλία- μαζεύτηκαν επί τέλους τα καθίσματα που  εμπόδιζαν την  διέλευση των πεζών, έγινε μια προσπάθεια εξωραϊσμού των παρτεριών με το γνωστό λαχανί χρώμα, τοποθετήθηκαν λίγοι βραχόκηποι, άλλαξαν οι στύλοι φωτισμού και τα παγκάκια και στα πλαίσια της διαφήμισης της παραλίας ήρθε και η Πετρούλα για να γιορτάσει μαζί μας τα 150 χρόνια της Κορίνθου εδώ 
Αυτό που δεν άλλαξε στην πορεία των ετών είναι η νοοτροπία της δημοτικής αρχής και των καταστηματαρχών.
Χρόνο με το χρόνο τα Καλάμια πέφτουν σε μαρασμό και δεν γίνεται απολύτως τίποτε για την βελτίωση της κατάστασης.'Ερχονται και παρέρχονται γαλάζιες σημαίες, ανοίγουν και κλείνουν καταστήματα ή αλλάζουν χέρια.Δεν τηρείται υποτυπωδώς η καθαριότητα της παραλίας, τα σκουπίδια  αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα και η κατασκήνωση  στις πρασιές μαζί με  τις αυθαίρετες καταλήψεις δημιουργούν αρνητική εικόνα στους περιπατητές  και επισκέπτες της παραλίας.
 Η οικονομική κρίση επιδεινώνει  την κατάσταση.
Η αμέλεια και αδιαφορία της δημοτικής αρχής για το πάλαι ποτέ ''καμάρι'' της Κορίνθου εστιάζεται και σε ένα ακόμη γεγονός.
Η παραλία Καλάμια έλαβε φέτος τη Γαλάζια Σημαία. Από  τον Ιούλιο υπάρχει μία ναυαγωσώστρια που υποτίθεται περιφρουρεί την παραλία '' δια παν  ενδεχόμενον''
Δίπλα στο υπερυψωμένο φυλάκιο βρίσκεται μια ''υποτιθέμενη'' σωστική λέμβος. Δεν διαθέτει όμως μηχανή ούτε κουπιά.
Εάν -και το απεύχομαι- χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί η λέμβος για διάσωση κολυμβητή  τι θα συμβεί;
Με ποιά κουπιά και ποιά μηχανή θα φτάσει η ναυαγοσώστρια στο σημείο που θα πρέπει να παράσχει βοήθεια;
Στην παραλία Καλάμια δεν έπρεπε να απονεμηθεί η Γαλάζια σημαία  διότι  τα κριτήρια  είναι σαφή;


Kριτήρια για την απονομή της Γαλάζιας Σημαίας.
  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση. ( Που γίνεται αυτή;)Οι ακτές θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και οδηγίες όσον αφορά τον παράκτιο χώρο και την διατήρηση καθαρότητας αυτού, καθώς και την ενημέρωση για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον. ( Πως είπατε ;;;;;;;;;)  Επίσης θα πρέπει κάθε ακτή να πληροφορεί το κοινό της για την ποιότητα του νερού και να διαθέτει πίνακα ανακοινώσεων με το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες».(Πίνακα διαθέτει αλλά δεν διαθέτει ανακοινώσεις για την ποιότητα των νερών !!!!) Ποιότητα νερών κολύμβησης.
    Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο που απαγορεύει τη ρίψη βιομηχανικών λυμάτων στις ακτές και ελέγχει την ποιότητα των υδάτων με δειγματοληπτικές μετρήσεις. (Πότε έγιναν τελευταία φορά;)
  • Περιβαλλοντική Διαχείριση
    Ένα κριτήριο που προβλέπει την οργάνωση και τη συντήρηση της ακτής θέτοντας όρους όπως συστηματικός καθαρισμός της ακτής  από σκουπίδια και κάθε είδους λύματα(από ποιόν γίνεται;), ικανοποιητικός αριθμός κάδων αποριμμάτων,(υπάρχουν αλλά είναι σε κακή κατάσταση ) δυνατότητα ανακυκλώσιμων υλικών (Υπάρχουν στα δύο άκρα΄μπλέ κάδοι αλλά δεν επαρκούν), καθαρές τουαλέτες - αποδυτήρια (;;;;;;;;) και κάθε άλλου είδους εγκατάσταση, απαγόρευση οχημάτων και μοτοποδηλάτων για την ασφάλεια των λουόμενων,(η διέλευση είναι  ελεύθερη!!!)   απαγόρευση ελεύθερου camping ( μια βόλτα το βράδι θα σας πείσει για το αντίθετο), επίβλεψη κατοικίδιων ζώων (υπάρχουν αρκετά αδέσποτα ) αλλά και συντήρηση των κτιρίων και γενικότερα του εξοπλισμού της ακτής.
  • Πρώτες βοήθειες, ναυαγοσώστες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.Με βάση αυτό το κριτήριο οι ακτές πρέπει να διαθέτουν έμπειρους και εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες και ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια των κολυμβητών, όπως επίσης και εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες για την ασφαλή προσέλευση και παραμονή τους στην παραλία. (ναυαγοσώστρια υπάρχει, και  δυνατότητα πρόσβασης ΑμΕΑ επίσης)
Σχολιασμός

Αν δεν μπορεί η δημοτική αρχή ή δεν θέλει να κάνει αυτά που υποχρεούται, τουλάχιστον ας μην μας περιπαίζει με την ακατάλληλη σωστική λέμβο!!!! Το κυριότερο δε είναι να μην εμπαίζει το φορέα που της απένειμε τη Γαλάζια σημαία.
Η  σωστική λέμβος είναι ο συμβολισμός  της δημοτικής  αρχής. Δεν μπορεί να  διασώσει το νέο δήμο Κορινθίων από την παρακμή του. Δεν έχει κουπιά, δεν έχει μηχανή για ν'ανοιχτεί στη θάλασσα.
Και μένει εκεί με μισοσβησμένα γράμμματα, άδεια από έμπνευση, έμψυχο δυναμικό και ορίζοντα για να ταξιδέψει. Επαναλαμβάνει τα λάθη της και δεν μαθαίνει από αυτά.

2 σχόλια:

cerastes είπε...

Οπως παντα με προχειροτητες, μας περιπαιζει η καθε Δημοτική αρχη!! οτι κανουν,βιαστικα και προχειρα!! κουραζεται κανεις να λεει για τα χαλια του καθε Δημου!μα κανενας δεν παιρνει μαθηματα? να αλλαξουν κατι τελος παντων?

V είπε...

Τους Κορίνθιους δεν τους ενοχλούν τα κολοβακτηρίδια στην πηγή του νερού που πίνουν και θα τους πειράξουν τα κολοβακτηρίδια στην θάλασσα που κολυμπάνε;