Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Δια χειρός του η τιμή για την Κόρινθο

                                          Γιάννης Σπανός Κορίνθιος Συντηρητής Αγιογραφιών

Φίλος από τα παλιά, από το σχολείο.Στα χρόνια της χούντας σε ένα καμαράκι ως παρέα μοιραζόμαστε τα επαναστατικά όνειρά μας.Ο Γιάννης και η Δέσποινα, η αδελφή του.
Πολυτεχνείο, μεταπολίτευση...σκορπίσαμε.Μου έμεινε πάντα η εικόνα από τα φουντωτά μαλλιά και των δυό τους, τα όμορφα σκίτσα και πορτρέτα του Γιάννη.Ο Γιάννης ζωγράφιζε.Τον ξανασυνάντησα σε μια ατομική έκθεση της ζωγραφικής του στη δεκαετία του '90 και πρόσφατα σε ένα πάρτυ παλαιών συμμαθητών.
Ο Γιάννης διαπρέπει και είναι τιμή μας.
Ολοκληρώθηκε πρόσφατα ένα σημαντικό του έργο που άρχισε το 2007:Η συντήρηση των  τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας.
Ο Γιάννης τιμήθηκε από το δήμο Σαλαμίνας στις 10/11 και  από το Υπουργείο Πολιτισμού στις 11/11
Η πρώτη εκδήλωση έλαβε χώρα στο Καθολικό της ιεράς μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πολυετούς εργασίας και έρευνας της κ. Masako Kido καθηγήτριας της ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου Kiourizhu του Τόκιο, μαζί με την κυρία Αναστασία Λαζαρίδου, διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου, την κ. Βασιλική Παπαγεωργίου προϊσταμένη Α΄ εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων και τον Γιάννη.Τα έργα τέχνης  που συντηρήθηκαν ήταν του Αργείου αγιογράφου Γεώργιου Μάρκου και χρονολογούνται από το 1735.Φημολογείται πως ο αγιογράφος πέθανε το 1751 μετά την ολοκλήρωση του έργου του, το οποίο είναι τεράστιο σε έκταση, καθώς απεικονίζονται πολλές σκηνές και πρόσωπα που ξεπερνούν τα 3.500!

                               Ένα δείγμα της δουλειάς του Γιάννη

Ο Παντοκράτωρ
Στη δεύτερη εκδήλωση η παρουσίαση  των εργασιών συντήρησης διοργανώθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο και την Α’ εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων και  τελούσε  υπό την αιγίδα του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Άκη Γεροντόπουλου.Κατά τη διάρκεια της  εκδήλωσης αποκαλύφθηκαν και παρουσιάστηκαν στο κοινό οι παραστάσεις και τα πρόσωπα που απεικονίζονται στο Καθολικό της μονής, μετά τη συντήρησή τους.


Στη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης  ο δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής απένειμε στην κυρία Μασάκο Κίντο τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη της πόλης.

Ιδιαίτερη προσωπικότητα, η κα Κίντο ειδικεύεται στη διδασκαλία της Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κιορίτσου στο Τόκιο και συνέβαλε καθοριστικά στο πρόγραμμα συντήρησης των τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης στη Σαλαμίνα ·έργο που ολοκληρώθηκε από ειδικούς επιστήμονες και τεχνικούς με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας.(!!!!)

Τόσο η κα Κίντο όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές αλλά και ο δήμαρχος Σαλαμίνας αναφέρθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη στην προσφορά του ειδικού συντηρητή και αρχαιολόγου Γιάννη Σπανού, ο οποίος παρουσίασε με λεπτομέρειες το έργο του. Ένα έργο επίπονο, μεγάλο σε έκταση αλλά με λαμπρό αποτέλεσμα όπως διαπιστώθηκε από όλους.
Ο Γιάννης Σπανός είναι ένας δικός μας άνθρωπος, Κορίνθιος. Διαπρέπει εκτός Κορίνθου όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας.Συντηρεί αγιογραφίες - και όχι μόνον- από τους Χιονιάδες της Κόνιτσας μέχρι τη Νότια Ελλάδα.
Γενιά του Πολυτεχνείου και αυτός το ακριβώς αντίθετο παράδειγμα της Μ.Δαμανάκη και του Χ.Παπουτσή αφοσιωμένος στην τέχνη και τη διαφύλαξη τής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Και εκφράζω την επιθυμία να του ανταποδώσει την τιμή η πόλη μας και ο νομός μας επισήμως και όπως του αξίζει.

Πηγές για την ανάρτηση:
Το Βήμα
Δόγμα
Πεμπτουσία
και ο αγαπημένος μου φίλος Βασίλης Αυλωνίτης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: