Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Απόγευμα 25ης Μαρτίου 2023

 Στην παρέλαση δεν πήγα, δεν πηγαίνω ποτέ.

 Οι αναμνήσεις από το σχολείο μαρτυρικές.

Μεροληψία για το ποιος/ ποια θα είναι παραστάτης /σημαιοφόρος ύπουλες συμπεριφορές. Εν ολίγοις,  τα σχολικά μου χρόνια ήταν όλα σχεδόν μέσα στη δικτατορία και δεν το άντεχα το θέατρο και το περίσσευμα εθνικοφροσύνης.

Με ενοχλούσε το "υποχρεωτικό" της υπόθεσης.

Μια φορά χτύπησα το δεξί μου χέρι στο βόλεϊ και έπρεπε να το δέσω και να μείνει ακίνητο για μέρες, οπότε παρέλαση 25ης Μαρτίου ΤΕΛΟΣ! Αγαλλίασα.

Τα παιδιά μου διάλεξαν μόνα τους τι θα κάνουν, ελάχιστες φορές συμμετείχαν  όταν ήθελαν εφόσον η παρέλαση δεν ήταν υποχρεωτική.

Σήμερα συλλογίζομαι πως όλα αυτά ελάχιστη σημασία έχουν, εφόσον ο Νεοέλληνας παραμένει ως επί το πλείστον ανιστόρητος, δημαγωγός, πατριδοκάπηλος, ιδιοτελής.

Οι ήρωες της ελληνικής επανάστασης ήταν πρόσωπα μεγάλου βεληνεκούς.

Ήταν όμως άνθρωποι και αυτοί με τα ελαττώματά τους και τις μεταξύ τους έριδες.

Υπήρξε ελληνικός εμφύλιος 1823-1825 για την ηγεσία της Επανάστασης και του υπό διαμόρφωση ελληνικού κράτους. Κοτζαμπάσηδες εναντίον Φιλικών, υποστηρικτές των Άγγλων εναντίον των Πελοποννησίων.

Σήμερα αφιέρωσα όλο το απόγευμα ακούγοντας τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη. Είναι μια εξαιρετική δουλειά του φίλου μου ραδιοφωνικού παραγωγού-ποιητή Γιώργου Ευσταθίου για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η παραγωγή αυτή μεταδόθηκε σε 60 ημίωρα επεισόδια το 2012.

Δυστυχώς δεν υπάρχει στο αρχείο της ΕΡΤ. Ευτυχώς διασώθηκε από ιδιώτη.

Οι μουσικές στίξεις ανήκουν στον Δημήτρη Αρσενόπουλο. Την ηχογράφηση έκαναν ο Thanos Kaleas και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος. Τις φωτογραφίες της ηχογράφησης τράβηξε ο Άγγελος Μίχας.

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω πως τιμώ τους ήρωες αυτής της πατρίδας: αφιερώνοντας χρόνο για να μάθω περισσότερα και να διαμορφώνω καλύτερη άποψη.

   Συμβολική φωτογραφία από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2018 στην Κόρινθο

                                           Οι συντελεστές του ηχητικού ιστορικού τεκμηρίου 

https://soundcloud.com/elefterios-stampouloglou/sets/ap59?utm_source=clipboard&utm_campaign=wtshare&utm_medium=widget&utm_content=https%253A%252F%252Fsoundcloud.com%252Felefterios-stampouloglou%252Fsets%252Fap59

Συμπληρωματικά παραθέτω ένα επεισόδιο της σειράς  Παρασκήνιο  με τον Ζωγράφο Γιώργο Μαυροειδή που αναφέρεται στα "κάδρα" του Μακρυγιάννη ήτοι την ιστόρηση με εικόνες των μαχών του 1821. Από το αρχείο της ΕΡΤ.

Καλή ακρόαση

Δεν υπάρχουν σχόλια: