Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Σπονδυλωτά και Ασπόνδυλα (για τον κ. Μπεγλίτη)

Ο λύκος και τα αρπακτικά είναι σπονδυλωτά      Οι    μέλισσες και τα μυρμήγκια είναι ασπόνδυλα

Οι πολιτικοί που εμφανίζονται κατά κόρον στα ΜΜΕ γνωρίζουν ότι μας κουράζουν;
Δεν έχω απάντηση διότι αυτό έγκειται στο επίπεδο της αυτογνωσίας του και του ρόλου που ενσυνείδητα έχουν αναλάβει.
Τις προάλλες εμφανίστηκε και πάλι στο MEGA o δικός μας βουλευτής κ. Μπεγλίτης για να μιλήσει  μεταξύ άλλων για το κίνημα των ΄΄αγανακτισμένων''
Η  τοπική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ της Πέμπτης 2 Ιουνίου σελίδα 3, παρουσίασε τα λεγόμενά του:
Παραθέτω το κείμενο όπως ακριβώς το αντέγραψα από την εφημερίδα και τονίζω με υπογράμμιση  τα ενδιαφέροντα σημεία του:

''Είναι γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον νέο κοινωνικό φαινόμενο, όχι με τα παραδοσιακά πολιτικά χαρακτηριστικά. Θα  έλεγα περισσότερο με τα πολιτικά ή με τα αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά που γνωρίζαμε στο πολιτικό μας σύστημα μετά την Μεταπολίτευση. Από αυτή την πλευρά έχει το πολιτικό και το δημοκρατικό του ενδιαφέρον. Δεν μπορούμε να απαξιώσουμε αυτό το νέο κοινωνικό φαινόμενο, δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε, ούτε όμως να το υπερτιμήσουμε. Εάν λάβουμε υπόψη μας τα μηνύματα και τα συνθήματα που εκφράζουν χιλιάδες διαδηλωτές, θα δούμε ότι κατ' εξοχήν είναι αντιφατικά μηνύματα , δεν υπάρχει μια σπονδυλική στήλη. Η μετά την απαξίωση και την ισοπέδωση του πολιτικού συστήματος τι; Γιατί το ερώτημα θα συνεχίσει να παραμένει. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα στο πολιτικό σύστημα, βεβαίως υπάρχει αμφισβήτηση, σεβόμαστε τα προβλήματα του ελληνικού λαού, σεβόμαστε ακόμα και την αμφισβήτησή του στο πολιτικό σύστημα. Από αυτό όμως μέχρι να πάμε σε λογική γενικευμένης ισοπέδωσης, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό εμπεριέχει πολλά προβλήματα για τη σταθερότητα του πολιτικού μας συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών''

Πολλές οι σκέψεις που έκανα διαβάζοντας αυτές τις γραμμές.Σχολιάζω:.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον; 'Οταν κάτι παρουσιάζει ενδιαφέρον, συνήθως μελετάται με προσοχή υπουργέ, αναζητούνται και αίτια, γίνονται ανοιχτές διαβουλεύσεις και όχι μονόλογοι.
Όχι με τα παραδοσιακά πολιτικά χαρακτηριστικά: Αλλοίμονο αν το φαινόμενο βάδιζε πάνω στα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που έφεραν τη χώρα στο γκρεμό. Θα ήταν αυτοκτονία.
Από αυτή την πλευρά έχει το πολιτικό και δημοκρατικό του ενδιαφέρον. Σαφώς και έχει ενδιαφέρον γαι τους ΄'Ελληνες πολιτικούς  διότι ίσως διδάσκει δημοκρατικό ήθος  αφ' ενός και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφ'ετέρου.
Δεν μπορούμε να το απαξιώσουμε αυτό το νεό κοινωνικό φαινόμενο
Θα θέλατε υπουργέ να το απαξιώσετε, αν μπορούσατε, αλλά δεν μπορείτε γιατί φωνάζει πολύ δυνατά  απέναντι από το Κοινοβούλιο και αλλού ανά την επικράτεια.
Δεν μπορούμε όμως να το υποτιμήσουμε, ούτε όμως να το υπερτιμήσουμε:
Ανάλογους χρησμούς έδινε το μαντείο των Δελφών. Τι μπορείτε να το κάνετε  λοιπόν;
Είναι αντιφατικά μηνύματα, δεν υπάρχει σπονδυλική στήλη
Αυτή τη φράση τη λάτρεψα κυριολεκτικά.Και  μπαίνω στον πυρήνα του συλλογισμού μου.
Θα πρέπει να προσδιορίσουμε ως προς τι είναι αντιφατικά τα μηνύματα:
Ως προς  την κοινωνία ή ως προς τους πολιτικούς και το πολιτικό μας σύστημα;
Αν υπάρχει μια και μόνη πηγή αντίφασης, υπουργέ είναι το ίδιο το σύστημα που εκπροσωπείτε.
Να θυμίσω τα προεκλογικά μηνύματα; Τα μετεκλογικά; Τα ήξεις αφίξεις , τα ''μεν δε'',
Μέσα από τις αντιφάσεις του συστήματος φτάσαμε έως εδώ. Ενός συστήματος που έμαθε να κουκουλώνει, να συγκαλύπτει και να μην αποδίδει δικαιοσύνη.
Αυτά τα μηνύματα αγανάκτησης  στέλνονται από τις πλατείες. Και είναι σαφέστατα.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ
Δεν θα μπορούσε να υπάρχει υπό την έννοια του οργανωμένου κόμματος, όπως το εννοείτε διότι το κίνημα είναι αυθόρμητο, διότι επιτρέπει την ελεύθερη  έκφραση σε όποιον το επιθυμεί. Η σπονδυλική του στήλη είναι  το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και  τη ζωή, είναι ο ίδιος ο πολίτης.
Αντιθέτως η σπονδυλική στήλη  του πολιτικού συστήματος είναι τα κόμματα.
Τι κάνατε λοιπόν  στο ΠΑΣΟΚ  από το τελευταίο συνέδριο και μετά;
Ψηφίστηκαν Νομαρχιακές επιτροπές και τοπικά συμβούλια ναι ή όχι;
Τι ρόλο διαδραμάτισαν στην κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια;( και αναφέρομαι και στα δικά μας εδώ στην Κορινθία)
Γνωρίζετε υπουργέ πως δεν λειτούργησαν ποτέ, ούτε  τα όργανα ούτε οι τομείς τους.(Παιδείας,Καταναλωτή, Ποιότητας Ζωής) Ο επικεφαλής  της Δημοτικής  Οργάνωσης   Κορίνθου    εξαφανίστηκε μετά την εκλογή του  διότι ανέλαβε θέση στο Υπουργείο Παιδείας και έκτοτε αγνοείται η τύχη της ΔΟ?
Πότε συνομίλησε η Δ.Ο οργάνωση με την κοινωνία; Πότε την κάλεσε  έστω να μεταφέρει τα σπονυλωτά μηνύματα της  μεγάλης αλλαγής ''Πρώτα ο Πολίτης;'' Ο έτερος σπόνδυλος η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ  δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το να προετοιμάζεται να  κερδίσει τις εκλογές εθνικές και περιφερειακές, κλείνοντας τα μάτια και τ'αυτιά σε όλες τις διαμαρτυρίες.Ο Προεδρός της εξελέγη Περιφερειακός  Σύμβουλος - πρώτος  τη    τάξει-Μόνο όταν χρειαζόταν το χειροκρότημα στους υψηλούς προσκεκλημένους ομιλητές ζητούσε η Ν.Ε την παρουσία μας με ένα μήνυμα στο κινητό.'Οσο δε για το μεγαλύτερο σπόνδυλο ,το κόμμα, ήταν το ίδιο κουφό και τυφλό ακόμα και στις έγγραφες διαμαρτυρίες πολλών       από εμάς, τις οποίες έγραψε στα παλαιότερα            των υποδημάτων του.



Αυτά  σας γράφαμε υπουργέ, αυτά σας  είχαμε πει και κατ'ιδίαν - αν ενθυμείστε-. αυτά που σας φωνάζουν σήμερα οι πλατείες.
Τη σπονδυλική σας στήλη  καταστρέφατε με το δικό σας μεγάλο σφυρί.
Το ΠΑΣΟΚ είναι  επίσης χωρίς σπονδυλική   στήλη περισσότερο ανάπηρο από ποτέ.
Η μετά την απαξίωση και την ισοπέδωση του πολιτικού συστήματος τι;
Κάτι καινούργιο, όπως όταν γκρεμίζονται τα χαλάσματα και δημιουργούνται όμορφες πλατείες.
Ουδείς αναντικατάστατος!!!
Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα στο πολιτικό σύστημα, Ποιά είναι τα προβλήματα;
Γιατί δεν τα αναφέρετε ποτέ;
 Σεβόμαστε τα προβλήματα του ελληνικού λαού, σεβόμαστε ακόμα και την αμφισβήτησή του στο πολιτικό σύστημα.
Το καλύτερο αστείο που άκουσα ποτέ. Τα προβλήματα του ελληνικού λαού, και δη το δημόσιο χρέος  που αυτός καλείται να πληρώσει το δημιούργησε  το πολιτικό σύστημα με τον χειραγωγούμενο λαό του.
Με τα μικροσυμφέοντα, τις μικροεξυπηρετήσεις σε ότι αφορά το λαό και τα μεγαλοσυμφέροντα και τους μεγαλοκαρχαρίες σε ότι αφορά το πολιτικό σύστημα στοι σύνολό του. Δεν σέβεστε τον ελληνικό λαό.
Αν είχε έστω και την υποψία ότι τον σεβόσαστε δεν θα είχε βγεί στους δρόμους.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων στις πλατείες είναι νέοι άνθρωποι που αναζητούν μια πορεία και ένα μέλλον.
.....   εμπεριέχει πολλά προβλήματα για τη σταθερότητα του πολιτικού μας συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών''Φοβάμαι πως αυτό το ασπόνδυλο φαινόμενο θα καταφέρει  ισχυρότατο πλήγμα στα εξοπλιστικά συστήματα του σπονδυλωτού πολιτικού συστήματος.Για το πόσο δημοκρατικοί είναι οι θεσμοί έχω πολλές αμφιβολίες και πολλαπλά παραδείγματα από τη τοπική αυτοδιοίκηση την οποία με πάθος έχετε στηρίξει προσπαθώντας να στηρίξετε τη σπονδυλική κομματική σας στήλη.

Με τιμή και έντονο το   συναίσθημα ότι κάποιος  πρέπει να σας μιλήσει  ανοιχτά από τη βάση

Μάγια Φουριώτη

 ΥΓ Ζητώ συγνώμη από τους φίλους του ιστολογίου  για το μήκος του κειμένου. Δεν βρήκα συντομότερο τρόπο.Τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα.

1 σχόλιο:

cerastes είπε...

Προσωπικα εγω θελω να σε ευχαριστησω,γιατι με το να γραψεις αυτα που εγραψες,συμπληρωσες αυτα που θα μπορουσα να ειχα γραψει και γω.Νομιζω οτι με καλυψες σε ολα!