Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Το ''αλληλλέγγυον΄΄ αλλά πως;

Παρά τη γκρίνια που είχε πλακώσει την ''πλατεία '' τις τελευταίες μέρες η εκδήλωση  της Κίνησης Πολιτών '' Το αλληλέγγυον- Συλλαβίζοντας το ΜΑΖΙ'' έγινε και έφερε πολύ κόσμο στην πλατεία Περιβολάκια. Και νέους και μεγαλύτερους και πολύ νέους που διασκέδασαν με την ψυχή τους με τα τοπικά νεανικά συγκροτήματα.
Η ποιότητα των ομιλητών και του περιεχομένου των ομιλιών τους ενημέρωσαν και προβλημάτισαν τους παρευρισκόμενους κατά την άποψή μου.
Η κυρία Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, δήμαρχος Βεροίας μας μίλησε για πράγματα θαυμαστά  στο δήμο της  σε ότι άπτεται της κοινωνικής πολιτικής  αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Η Βέροια έχει συσσίτιο για άπορους. Εμείς γιατί δεν έχουμε στην Κόρινθο; (Την ερώτηση έχω απευθύνει στο δήμαρχο την περασμένη εβδομάδα και μου απάντησε πως απαγορεύεται. Να συμπεράνω πως η κ. δήμαρχος Βέροιας παρανομεί;) Η Βέροια έχει πολλαπλές δράσεις για την κοινωνική πολιτική του δήμου. Εμείς τι έχουμε; Γιατί δεν έχουμε;
Έχει και η Βέροια Ρομά, αλλά δεν φαντάζομαι  να  έχουν την ίδια μεταχείριση με τους δικούς μας εδώ στα  Εξαμίλια.
Η κυρία δήμαρχος Βεροίας μου άφησε  τις καλύτερες εντυπώσεις  και θεωρώ αγενές να μην την υποδεχτεί ο δήμαρχος της πόλης ως ομότιμη που είναι. Κάτω από το γραφείο του έγιναν όλα. Θεωρώ αγενές να μην παρευρίσκονται στην εκδήλωση οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι (πλην των κ.κ Σταματάκη και Φόρτη) λόγω του ενδιαφέροντος του θέματος και μόνον.
Όπως εξ ίσου κομπλεξικό είναι να απέχει  το μεγαλύτερο τμήμα της  αγανακτισμένης πλατείας και μέσα από πρωτόγνωρο αυτισμό και καχυποψία να μην θέλει ν' ακούσει καν  τι έλεγε ο  εξαιρετικός ομιλητής κ. Λάμπρος Ντούσικος, εμπνευστής  και ψυχή του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου Κέρκυρας, πως  δηλαδή υλοποιείται  σταδιακά η αυτοργάνωση για την οποία τόσα βράδια έχουμε συζητήσει στην πλατεία.Αρχή της δημοκρατίας είναι να μαθαίνεις να ακούς τον άλλον πριν τον κατακρίνεις και πολύ πριν τον απορρίψεις.
Το επίσημο δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ έλαμψε δια της απουσίας του- το ανεπίσημο ήταν εκεί- Για την επίσημη Ν.Δ -πλην της  Περιφερειακής Συμβούλου κ. Σούκουλη-  μάλλον δεν είχε ενδιαφέρον η εκδήλωση.
Δεν γουχαίστηκε κανείς και δεν εκτοξεύθηκαν γιαούρτια, ντοματοπελτές  και άλλα βρώσιμα υλικά.
 Ποιο  το συμπέρασμα;
Πολλοί άνθρωποι μαζί, μπορούν δουλεύοντας για το κοινό καλό και εκδηλώσεις να κάνουν και το ενδιαφέρον του κόσμου να προσελκύσουν.
Ποιοτικές εκδηλώσεις γίνονται και χωρίς την οικονομική ενίσχυση του δήμου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εκδήλωση έγινε με χρήματα  από την τσέπη  των φίλων της Κίνησης Πολιτών ενώ η αμέσως προηγούμενη εκδήλωση των Αρκάδων  έγινε με χρήματα του δήμου ( από την τσέπη μας εμμέσως) για την τσέπη των ιδιωτών (γουρουνόπουλο 17 ευρώ το κιλό, αμοιβές αηδών,αφίσες και άλλα κόλπα) αλλά συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των πολιτικών διότι ο όχλος ήταν στο μαντρί-σχολείο, διότι  το πανηγύρι είναι το όπιο των ελεγχόμενων που με ένα ''Παναγιώτα μου οι κοτσίδες σου'' στραβοτραγουδισμένο  τους έχεις κερδίσει.Είναι και αυτή μια όψη της κοινωνικής
πολιτικής και της αμφίβολης αισθητικής.
Θέλω να εκφράσω  τις ευχαριστίες μου  σε όσους και όσες δούλεψαν  για την επιτυχία της εκδήλωσης- προσωπικά δεν συνέβαλα καθόλου- και να δηλώσω  πως ελπίζω ακόμα σε αυτή την άχαρη πόλη χωρίς βηματισμό,  μέσα από τις σπίθες αγάπης για τον συνάνθρωπο και τον τόπο, που όλο προσπαθεί  να σβήσει, χωρίς να τα καταφέρνει, το χνώτο της  εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: