Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Γεώτρυπες και Γεωτρύπανα


Ανακοινώθηκε η ΚΥΑ της 30/6/2011 για την νομιμοποίηση των προ του 2005 παράνομων γεωτρήσεων που πήρε το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο.
Ειδική δεν είμαι, αλλά γνωρίζω πόσα χοντρά παιχνίδια  και εκμετάλλευση παίχτηκαν εδώ και 30 χρόνια τουλάχιστον, σε βάρος ολίγων άτυχων αγροτών και του περιβάλλοντος. 
Με τις γεωτρήσεις έπαιξαν οι κοινοτάρχες, οι κομματάρχες, οι γεωλόγοι, οι γεωπόνοι, οι κάτοχοι γεωτρύπανων.Η παρανομία και οι εκβιασμοί καλά κρατούσαν.
Από τις γεωτρήσεις θησαύρισαν αυτοί που ήταν μέσα στα κόλπα, αυτοί που έσκαβαν 2 μέτρα και έπαιρναν επιδοτήσεις για ανύπαρκτες γεωτρήσεις. Με την ανοχή των πάντων
Με την παντελή απουσία του κράτους και των ελεκτικών του μηχανισμών, ένας τρελλός χορός παρανομιών στήθηκε γύρω από την έλλειψη αρχείων καταγραφής, εθνικού μητρώου γεωτρήσεων και ο υδροφόρος ορίζοντας  καταπονήθηκε ανεπιστρεπτί στο όνομα των διαφόρων συμφερόντων.  Συνεχίζει να καταπονείται.
Μέχρι και πρόσφατα λειτουργούσε το ''μου δίνεις νερό, σου δίνω κοκό'' αφού η παράνομη γεώτρηση  ομού με κάθε νόμιμη που λειτουργούσε με μετρητές της ΔΕΗ  δεν μπορεί να νομιμοποιεί το έσοδο από την πώληση του νερού.Το  νερό ''εμπόρευμα'' διακινήθηκε ως λαθραίο προϊόν για να θυμίσω τα πρόσφατα παραδείγματα στη Βόχα.
Οί κάτοικοι των πόλεων γνωρίζουν  ελάχιστα για τα όσα διαδραματίσθηκαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν  στην ελληνική ύπαιθρο.
Οι κάτοικοι  των χωριών όμως  γνωρίζουν πολύ καλά και τους εκβιασμούς και τις πιέσεις και το ρόλο των τοπαρχών. Γνωρίζουν και για τους άλλους που δεν φάνηκαν ποτέ με το πρόσωπό τους αλλά δρούσαν στο παρασκήνιο  και μέσα από τις κρατικές υπηρεσίες: γεωλόγοι του δημοσίου  που όφειλαν να προστατεύουν τα ύδατα, με την ανοχή, συνενοχή και συγκάλυψη βοήθησαν στη μετατροπή του αγαθού σε εμπόρευμα σε αγαστή συνεργασία με τους γεωτρυπανάδες, αν δεν ήταν οι ίδιοι.
Σωστά τα γράφω;
Όλα αυτά γίνονταν και θα γίνονται για ένα αγαθό  που η φύση μας χαρίζει απλόχερα : το νερό
Ο ΑΣΟΑΚ ( Αρδευτικός Οργανισμός Στυμφαλίας Ασωπού -Κορινθίας)  η εμπνευσμένη πρωτοβουλία  του τέλους της δεκαετίας του '50  έγινε φάντασμα, εξ αιτίας των παραπάνω.
Οι εργασίες του Φράγματος του Ασωπού ξεκίνησαν.
Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν χρόνια.
Τα χρήματα είναι πάρα πολλά και το έργο πολύ μεγάλο.
Πως θα περάσουμε στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων;
Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν
Δεν γνωρίζω αν η ΚΥΑ θα δώσει τέλος σε όλα τα προβλήματα άρδευσης ή αν μετά από χρόνια το Φράγμα του Ασωπού θα λύσει το μείζον πρόβλημα της άρδευσης και  της ύδρευσης στο νομό μας.
Σε αυτή τη χώρα πασχίζουμε να κάνουμε μεγάλα έργα, ατέλειωτα σε μάκρος χρόνου.
Τα κορδώματα για τα εγκαίνια των έργων είναι του αυτού βεληνεκούς
Πολλά από τα έργα αυτά δεν ολοκληρώνονται ή  αν ολοκληρωθούν τα καλύπτει το σκοτάδι  και η λήθη μέσα στον κυκεώνα της ελληνικής γραφειοκρατίας και  νομολογίας .
Σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν είναι αυτονόητο  και σχεδόν τίποτα συντονισμένο.
Το αυτονόητο το καταδιώκουμε συνεχώς.
Αυτές είναι οι  μετά-σκέψεις μου διαβάζοντας δεξιά και αριστερά δηλώσεις επί δηλώσεων και διεκδικήσεις πατρότητας.
Και αναρρωτιέμαι : γιατί  αυτός /αυτή που κάνει το καλό - όπως λέει -μα μην το ρίχνει στο γιαλό;



Δεν υπάρχουν σχόλια: