Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Είχα γράμμα... ''Περί αόρατου γεωγραφικού άτλαντα''






Κυρία Φουριώτη,

Διαβάσαμε τις αναρτήσεις σας, οι οποίες αφήνουν πολλά υπονοούμενα για «αόρατους άτλαντες», «ακριβoπληρωμένους» και για «συνηθισμένες εφαρμογές που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν» (κομίζει γλαύκα στην Αθήνα).

Επειδή είμαστε επώνυμοι και τυγχάνει να γνωριζόμαστε, θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε μαζί μας, όπως απαιτεί άλλωστε η δημοσιογραφική δεοντολογία την οποία οφείλατε να τηρήσετε πριν προβείτε στις επισημάνσεις σας, για να σας λύσουμε όποιες απορίες τεχνικής φύσεως. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ γι' αυτό σας πήραμε εμείς τηλέφωνο και σας εξηγήσαμε ότι θεωρούμε πως τα δημοσιεύματα σας μας θίγουν επαγγελματικά. Προθυμοποιηθήκαμε να έρθουμε να σας δούμε εμείς ώστε να σας δείξουμε από κοντά όλα όσα θέλετε για να σχηματίσετε πιο ολοκληρωμένη άποψη. Μας είπατε ότι, για να μην μας επιβαρύνετε θα έρθετε εσείς στο χώρο μας για να σας ενημερώσουμε. Επειδή οι μέρες περνούν, εσείς δεν ήρθατε, αλλά οι σκιές αφήνουν ίχνη, σας ζητάμε να δημοσιεύσετε το παρακάτω κείμενο:

«Η εφαρμογή του γεωγραφικού άτλαντα του νομού Κορινθίας βρίσκεται από την στιγμή που παραδόθηκε στην διεύθυνση www.korinthiamaps.gr . Η εφαρμογή δεν κομίζει γλαύκα στην Αθήνα γιατί είναι μοναδική στην Ελλάδα με τέτοιες δυνατότητες.

Παρόμοιες εφαρμογές είναι το GoogleMaps (www.googlemaps.com) και η πιλοτική εφαρμογή του Κτηματολογίου (http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx) αλλά με τα εξής μειονεκτήματα συγκριτικά με τη δική μας.

Το GoogleMaps διαθέτει δορυφορικές φωτογραφίες, κατά μέσο όρο, πρό 5 έτων. Η εφαρμογή της Περιφέρειας έχει φωτογραφίες του Δεκεμβρίου 2009. Η Google χρησιμοποιεί δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες έχουν περιορισμό στην ανάλυση. Η εφαρμογή μας, για την ίδια κλίμακα χάρτη, χρησιμοποιεί αεροφωτογραφίες, με μεγαλύτερη ευκρίνεια από τις δορυφορικές. Στην Google, η βάση δεδομένων (π.χ. τα καταλύματα του νομού, δημόσιες υπηρεσίες, κ.α) δεν ανήκει στο χρήστη, ακόμα και αν ο ίδιος έχει προσθέσει την πληροφορία και φυσικά δεν μπορεί να προσαρμόσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις ανάγκες του, ούτε και να τις κατηγοριοποιήσει.

Στην Google δεν μπορεί να γίνει έλεγχος των πληροφοριών και άρα αποφυγή λαθών, υβριστικών σχολίων κ.λπ. Για να το θέσουμε διαφορετικά, ο καθένας βάζει ό,τι θέλει χωρίς κανένα έλεγχο. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή, αφού η πληροφορία ελεγχθεί, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό του μενού με ό,τι ενδιαφέρει εσένα π.χ. τα καταστήματα εστίασης. Έτσι ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει από όποιο σημείο θελήσει και σε όση ακτίνα επιθυμεί (π.χ. εντός 500 μέτρων) ποιά καταστήματα εστίασης υπάρχουν. Η εφαρμογή θα του δείξει το πιο κοντινό κατάστημα, από το σημείο που έχει ξεκινήσει η αναζήτηση. Ακόμη υπάρχει επικαιροποιημένο οδικό δίκτυο που επίσης δεν διαθέτει η Google.



Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του Κτηματολογίου: Το Κτηματολόγιο διαθέτει φωτογραφίες σχετικά υψηλής ανάλυσης μόνο στον αιγιαλό και τους μεγάλους οικισμούς, δηλαδή σε ένα μικρό ποσοστό της συνολικής έκτασης του νομού μας. Στην εφαρμογή μας υπάρχει όλος ο νομός σε υψηλή ανάλυση (2.500 km²).

Στην εφαρμογή του Κτηματολογίου ο χρήστης μπορεί απλά να μετρήσει μήκος ή εμβαδόν. Στην εφαρμογή μας με μια απλή εγγραφή μπορείς να κατεβάσεις τον χάρτη που σε ενδιαφέρει σε ορθοφωτοχάρτη, εντελώς δωρεάν. Ο ορθοφωτοχάρτης είναι εξαιρετικά απαραίτητος για τους μηχανικούς και τις οποιεσδήποτε τεχνικές υπηρεσίες για μετρήσεις υψηλής ακρίβειας, υπηρεσία την οποία οι πολίτες πληρώνουν στον τοπογράφο ή το μηχανικό. Τώρα κάτι τέτοιο παρέχεται δωρεάν. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να συνεχίσω με τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής γιατί θα κουράσω.



Σε ό,τι αφορά στη δική σας εγγραφή, την οποία κάνατε, ήταν ελλιπής. Γράψατε μόνον το όνομα σας χωρίς να προσδιορίσετε και να περιγράψετε κάποιο σημείο ενδιαφέροντος. Αν είχαν γραφτεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, θα γινόταν έλεγχος από το διαχειριστή του συστήματος και η εγγραφή σας θα δημοσιευόταν. Θεωρούμε τη διαδικασία λογική. Όταν μιλάμε για μια κρατική εφαρμογή, είναι κατανοητό ότι προτού μια πληροφορία, που έχει σταλεί, δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, απαιτείται έλεγχος. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε ο καθένας να προσθέσει ό,τι θέλει ή να παραπληροφορεί, αν αυτό που σημείωνε για πληροφορία, γινόταν αυτόματα αποδεκτό από το σύστημα.

Στη δική σας περίπτωση δεν συμπληρώθηκαν επαρκώς τα στοιχεία προκειμένου να ελεγχθεί η εγκυρότητα και το αντικείμενο της εγγραφής σας.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια εφαρμογή που έχει περιθώρια βελτίωσης, από τις παρατηρήσεις των χρηστών, όπως γίνεται συνήθως σε αυτού του είδους τις εφαρμογές».

Γιώργος Τερζής
__________________________________________________________________________________
Και απαντώ:
Αγαπητέ κύριε Τερζή,

Διευκρινίζω πως δεν είμαι δημοσιογράφος, μηχανικός ή ειδικός περί την πληροφορική για να τηρήσω την επαγγελματική δεοντολογία.  'Αρα αντιμετωπίζω τον 'Ατλαντα ως  μέσος απλός  πολίτης  διαθέτοντας κοινό νου . Για τον μέσο πολίτη λοιπόν, ο άτλαντας προς το παρόν δεν είναι εύχρηστος. 'Εκανα ελλιπή εγγραφή γιατί δεν καθοδηγήθηκα δεόντως. Ούτε πιστεύω πως κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να περνά από σεμινάρια για να τον χρησιμοποιήσει, είτε επισκέπτεται το γραφείο σας είτε τον επισκέπτονται οι συνεργάτες σας - αφού  δημιουργήθηκε  για το ευρύ κοινό. Όπως και προφορικά σας εξήγησα , εσείς παραδώσατε ένα έργο ,και πολύ σωστά κάνατε, από εκεί και πέρα όμως επιτρέψτε μου να κρίνω τη λειτουργικότητά του προς το παρόν , να διερευνώ  που πηγαίνουν τα χρήματα που όλοι πληρώνουμε και να απαιτώ να αποδίδονται τά όποια έργα στους πολίτες προς χρήση και όχι  προς θέαση εκ του μακρόθεν. Εσείς ορθώς υπερασπίζεστε το έργο σας. Μήπως οι  εντολείς σας θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο και να το υπερασπιθούν αποδίδοντάς το στο ευρύ κοινό; Απορία εκφράζω.
Εγώ σε εκείνους απευθύνομαι. Αυτοί με διοικούν και σχεδιάζουν πως θα ζήσω τα επόμενα χρόνια. 
Πέραν τούτου, δεν θα αθετήσω την υπόσχεσή μου να επισκεφθώ το γραφείο σας, απλά δώστε μου λίγο χρόνο.

Με τιμή


Δεν υπάρχουν σχόλια: