Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Πονηριές και έλλειψη σοβαρότητας


                               Στο βάθος  ο  υποψήφιος Συμπαραστάτης στο προσκήνιο ο Πρωτεργάτης

Απεσύρθη,  ως γνωστόν, το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 12/10/11 που αφορούσε στην εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
Στην Κορινθιακή κοινωνία  δεν ήταν γνωστό καν δια του τύπου   αν είχε αλλάξει κάτι με τις  υποψηφιότητες πλην της σταθερής υποψηφιότητας του κ. Λούμπα. Ηάγνοια  των Κορινθίων για το θέμα  προέκυψε από την δημοσιοποίηση της Ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου. Αποδείχτηκε τελικά πως υπήρξαν και άλλες (κ.Βραχνός  κ. Καρσιώτη αν οι πληροφορίες  είναι ορθές) και πως υπήρχε και το σχετικό παρασκήνιο.

Για ένα τόσο σημαντικό θέμα λοιπόν, που ως προαπαιτούμενο έχει την ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ήτοι τα 2/3 των ψήφων των μελών του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή όφειλε να τοποθετηθεί δημόσια.
Η δημόσια τοποθέτηση  περί της επιλογής της πλειοψηφίας- αναλύοντας μάλιστα και τους λόγους- θα μπορούσε να επηρρεάσει και άλλους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης αφού αναζητείται η συναίνεση.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε και θα πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι που δεν έγινε.
Ο κοινός νους  υπαγορεύει  και απαιτεί καθαρές εξηγήσεις: ''Προτείνεται ο Χ από την πλειοψηφία  για τον τάδε και δείνα λόγο. Πιστεύουμε ότι ο Χ  είναι ο μοναδικός υποψήφιος που μπορεί να ανταποκριθεί στο θεσμό κλπ''
Κατά την άποψή  μου -όπως έχω ξαναγράψει- η επιλογή του κ. Λούμπα  δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε πηγαία. Κρύβει όλο το πρόσφατο παρελθόν των εκλογών. Το ενωτικό ψηφοδέλτιο Τατούλη όπου ο κ. Λούμπας ήταν υποψήφιος, στήριξε  το  ψηφοδέλτιο Πνευματικού με όλες του τις δυνάμεις και τούμπαλιν. Εκεί αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν τα παράταιρα, παραμερίζοντας μέσα στο κλίμα μεγαλοθυμίας παλιές έριδες, ύβρεις και αντεγκλήσεις. Από αυτή την ΥΠΕΡΒΑΣΗ προέκυψε και η λυκο-φιλία Τατούλη-Πνευματικού. Αυτή η λυκο-φιλία επιβάλλει και επιτάσσει - μέσω κ. Παπαφωτίου- την σώνει και καλά επικράτηση του κ. Λούμπα, του πρώην συν-υποψήφιου  για το Δήμο Κορινθίων.
Ο  κ.Παπαφωτίου εξελέγη και έλαβε θώκο. Ο κ.Λούμπας δεν εξελέγη -ίσως να είχε λάβει υποσχέσεις για το αντίθετο- και αναζητά θώκο.'Αλλες εκλογές δεν  πρόκειται να γίνουν , άρα τα υπεσχημένα πρέπει να εκπληρωθούν και να τηρηθούν.
Η εκπλήρωση δεν μπορεί παρά να γίνει μέσω του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης που απευθύνεται σε μη αιρετούς. Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία. Δεν έχουν σημασία οι ύβρεις προς το πρόσωπο του κ. Λούμπα μέσα στα δημοτικά συμβούλια την προηγούμενη τετραετία, οι δικές του συνεντεύξεις που κατήγγειλε το δήμαρχο και τον κ. Σταυρέλη για αντι-δημοκρατική συμπεριφορά. Διαγραφή και προχωράμε.
Δεν είναι κακό να συγχωρείς. Αντιθέτως είναι θετικό και καθόλου επιλήψιμο. Κακό είναι να γνωρίζεις με ποιούς έχεις να κάνεις- αυτούς που έχεις ήδη καταγγείλει- και να πασχίζεις να εκλεγείς ώστε  συνεργαστείς όχι σε επίπεδο προσώπων, αλλά σε επίπεδο θεσμών.
Ο θεσμός του συμπαραστάτρη υπηρετεί τα δικαιώματα του πολίτη έναντι της αυθαιρεσίας των δημοτικών αρχών. Ο Συμπαραστάτης θα πρέπει και να σταθεί απέναντι στο δήμαρχο  και τις υπηρεσίες του , να ορθώσει ηθικό ανάστημα και να τον εγκαλέσει  αν χρειαστεί.
Εδώ αρχίζει η πονηριά της κλειστής ομάδας του δημάρχου.Επιμένει στον κ. Λούμπα και για να εκπληρώσει τα υποσχεθέντα αλλά και γιατί πιστεύει πως ο κ.Λούμπας είναι εύκολα διαχειρίσιμος όπως πιστεύει για πολλούς από εμάς. Επομένως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για  να μην ενοχλεί τη δημοτική αρχή στο έργο της.
Με την επίφαση της στήριξης του δημοκρατικού αυτού θεσμού , φέρνει και πάλι στα μουλωχτά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αρχίζοντας - όπως  φημολογείται-  διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση.
Για την αντιπολίτευση  του κ. Γιώτη ο κ.Λούμπας ήταν πάντα  στην ''άλλη παράταξη'' και οι σχέσεις τους  έχουν διαρραγεί προ πολλού.Η αντιπολίτευση του κ.Γιώτη δεν είναι δυνατόν να δώσει άφεση αμαρτιών.
Η Κίνηση Πολιτών έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει τη θέση της  και επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να δώσει θετική ψήφο.
Για την κ. Τσαρμπού δεν γνωρίζω. Πιστεύω όμως ότι αφού ο κ. Λούμπας δεν εκπροσωπεί τα λαϊκά στρώματα αλλά το κεφάλαιο, η ψήφος θα είναι αρνητική.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση με δεύτερη πονηριά  ανακοινώθηκε πως το θέμα έπρεπε να  αποσυρθεί λόγω  ελλιπούς  ενημέρωσης ημών των πολιτών ώστε να υποβληθούν και άλλες υποψηφιότητες.
Πως να χαρακτηρίσω αυτή τη φτηνή δικαιολογία ειδεμή  ως έλλειψη σοβαρότητας;
Η δημοτική αρχή, ο Πρόεδρος του δημοτικού  συμβουλίου κ. Σταυρέλης, ο κ.Πνευματικός, ο. κΧασικίδης, το Γραφείο Τύπου των γλαφυρών ανακοινώσεων, δεν ήξεραν ότι δεν έχουμε ενημερωθεί;
Αυτοί δεν υπαγορεύουν τις ανακοινώσεις, τις προκηρύξεις, τα δελτία τύπου;
Η μετάθεση ευθυνών αορίστως, η επίκληση δικαιολογιών όταν δεν βγαίνουν τα νούμερα και τα κουκιά είναι αν μη τι άλλο  επικίνδυνη και για τη δημοκρατία και για το μέλλον του δήμου.
Να θυμίσω την άρνηση υποψηφιότητας του δημάρχου μας στην Κ.Ε.ΔΕ  γιατί δεν έβγαιναν τα νούμερα;
Δεν αρκεί λοιπόν ένα προ- συμβούλιο και οι μυστικές συμφωνίες με την αντιπολίτευση.
Ο Καλλικράτης άλλωστε είναι ένας θεσμός που απαιτεί ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ και όχι μυστικοσυμβούλια και μαγειρέματα.'Ενας θεσμός που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν τον τηρούν οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ.Πολύ ωραία!!!!
Η κοινωνία έχει αρχίσει να ξυπνά  σιγά - σιγά και είναι υποψιασμένη.
Είναι δύκολη εποχή για μαγειρέματα.
Είναι επίσης έλλειψη σοβαρότητας εκ μέρους του κ.Λούμπα να επιτεθεί - όπως διάβασα- στον κ. Γιαννιδάκη που ανέδειξε την  προσπάθεια του κ. Πνευματικού να υφαρπάξει ψήφους της αντιπολίτευσης καθιστώντας τον μάλιστα  υπεύθυνο για την απόσυρση του θέματος.

Την αγενή αυτή συμπεριφορά, την έλλειψη ψυχραιμίας και την τόση επιμονή για τη θέση του Συμπαραστάτη την καταχωρώ στα αρνητικά του υποψηφίου.
Στη θέση του κ. Λούμπα θα σκεφτόμουν και θα προέβαινα σε ενδοσκόπηση. Θα έκανα την αυτοκριτική μου. Ποτέ δεν   είναι αργά...
Στη θέση του μυστικοσυμβουλίου  θα ντρεπόμουν και  θα κρυβόμουν ....
Ας σοβαρευτούν λοιπόν εκατέρωθεν διότι  ο κλαυσίγελως απλώνεται από τους επαναλαμβανόμενους κακούς χειρισμούς και αναμένεται θρήνος!
  
                                                                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια: