Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Συμπαραστάτης ή παραστάτης;


            Η σημαιοφόρος  αυτοδιοίκηση παρελαύνει  υπό βροχήν πλαισιωμένη από τους παραστάτες

Ο νέος θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως αναφέρεται στο άρθρο 77 του συστήματος Καλλικράτης   δεν έτυχε της ευρείας αποδοχής των δημοτικών συμβουλίων της επικράτειας.
Ο κυριότερος λόγος είναι η αδυναμία συγκέντρωσης των 2/3 των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του αφ'΄ενός, και αφ΄ετέρου η αδυναμία συννεόησης των δημοτικών συμβούλων ώστε να εκλέξουν ένα πρόσωπο ''εγνωσμένου κύρους και ευρείας αποδοχής''
Με δεδομένο ότι στην αυτοδιοίκηση κυριαρχούν τα κομματικά τσιφλίκια - θα μου πείτε εδώ γίνεται παρέμβαση σε συλλόγους να μην γίνεται  στην καθεαυτή αυτοδιοίκηση ;- τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ζουν από τους δήμους που σκορπίζουν αφειδώς το δημόσιο χρήμα για να τα υπηρετούν με αντάλλαγμα ψήφους, είναι φύσει και θέσει αδύνατον να μην διαγκωνίζονται οι υποψήφιοι της  μιας ή της άλλης φατρίας για την πολυπόθητη θέση.
Σε μια ιδανική κοινωνία, με ιδανική αυτοδιοίκηση ο θεσμός του ''συμπαραστάτη'' θα λειτουργούσε άψογα. Τέτοια κοινωνία δεν είναι η ελληνική, πνιγμένη στα σκανδαλα, στις ατασθαλίες, στη διαπλοκή και τη διαφθορά.Τέτοια κοινωνία δεν είναι η Κορινθιακή.
Αυτή η κοινωνία δεν αντέχει  συμπαραστάτη θέλει ''παραστάτη'', ήτοι καποιον να παρίσταται τύποις αλλά να μην ενεργεί υπέρ του δικαίου των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Παρ'όλα αυτά ο πρώην υπουργός του Υπουργείου κ. Ραγκούσης επέμεινε στην αρχική του ιδέα (;) και με νέα εγκύκλιο (διαβάστε την εδώ ) έδωσε τον περασμένο Ιούνιο επ'αόριστον παράταση  για ανάδειξη συμπαραστάτη για όσους δήμους δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μέχρι τον Φεβφουάριο  του 2011 ως  όφειλαν.
Ο δήμος Κορινθίων ξυπνά  με καθυστέρηση και φέρνει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της  Τετάρτης 12/10/2011.
'Εχει βρει  τον εκλεκτό και θέλει να τον περάσει από τις συνοπτικές διαδικασίες  της ψηφοφορίας τώρα που η αντιπολίτευση έχει πέσει σε χειμέρια νάρκη;
Δεν τον έχει βρει;
Δεν θα πρέπει να επαναπροκυρήξει τη θέση;
Αν επιμένει στην αρχική του επιλογή  ( κ.Λούμπας) πως θα μπορέσει να τον επιβάλλει αφού ήδη η αντιπολίτευση έχει ψηφίσει αρνητικά; 'Αγνωσται αι βουλαί... αλλά σε αυτή την πόλη όλα γίνονται.
'Εχει αλλάξει κάτι στη  συντεταγμένη γραμμή;
Όποιος και να είναι ο Συμπαραστάτης, το ίδιο κάνει. Το θετικό γι'αυτόν θα είναι μόνο η αμοιβή του.
Κατά τα λοιπά  θα μπει κάτω από την ομπρέλα ''προστασίας  των επιταγών και εντολών του δήμου'' σε ένα αυξανόμενο χάος και ένα μεγάλο πλέον δήμο που δεν μπορεί να ορθοποδήσει.
Ο δήμος μας έχει άλλωστε αποδείξει προς ποία κατεύθυνση τείνει τα ώτα του.
Σίγουρα όχι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αδικούνται.
Εάν παρ' ελπίδα εκλεγεί Συμπαραστάτης  και θέλει πραγματικά να επιτελέσει τον ουσιωδέστατο ρόλο  που ορίζει ο θεσμός τότε θα έχει πολλή δουλειά να κάνει και ανυπέρβλητα εμπόδια να υπερπηδήσει.
Αν όμως θέλει να είναι  απλός παραστάτης και προστάτης των συμφερόντων ο δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Τις θέσεις του Συμπαραστάτη  από τα στατιστικά στοιχεία των δήμων εποφθαλμιούν πρώην ΄΄αυτοδιοικητικοί'' ή κομματικά στελέχη.Παραστάτες στη σημαία, εν όψει εθνικής επετείου.
Ουδείς  γνήσιος πολίτης θα έθετε την κεφαλήν επί σφαγήν γνωρίζοντας  την οικτρή πραγματικότητα του ''ο δικός μου'' και  ''όχι ο δικός σου'', των μακρυών δακτύλων που ακουμπούν στο λαιμό  και κόβουν την ανάσα.
Πιστεύω πως μπορούμε να συμπαρασταθούμε στους εαυτούς μας  και τους συν-δημότες μας δυναμικά, χωρίς  την υποκρισία της εξουσίας που επιχειρεί να μας ρίξει στάχτη στα μάτια.
Αν είχε η εξουσία αγαθές προθέσεις (ποιά εξουσία έχει;) θα είχε μεριμνήσει διαφορετικά για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Θα είχε λάβει άλλα μέτρα.

Δεν έχει τέτοιες προθέσεις.
Μια νέα παράσταση ανεβάζει, αφαιρώντας το Συν.
Ας  αναζητήσουμε  μεταξύ μας ... το ''Συν'', το ''μαζί'', το ''ομού''



Δεν υπάρχουν σχόλια: