Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Σάββατο 12 Μαΐου 2012

'Ανω Μολ ή Κάτω Μολ;

  


    Γίνεται μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για τα επενδυτικά σχέδια  ιδιωτών στην αρχαιολογική ζώνη Αρχαίου Λιμένος Λεχαίου και την επικείμενη έγκριση της αλλαγής χρήσης της ιδιοκτησίας της Σωληνουργείας  από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Αναταραχή στον εμπορικό κόσμο της  Κορίνθου που βλέπει την απειλή από την ενδεχόμενη εγκατάσταση του εμπορικού κέντρου και τις σίγουρες απώλειες σε εισόδημα και εμπορική κίνηση στο κέντρο της Κορίνθου.
        Οι προεκτάσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος εκτός από τις επιφανειακές είναι βαθειές και σημαντικές και οι αντιφάσεις πάμπολλες.Μαρτυρούν την παντελή απουσία του κράτους για ολόκληρες δεκαετίες  ώστε να προστατέψει ένα κόσμημα του αρχαίου κόσμου και να επενδύσει στο πολιτιστικό και κατ' επέκταση τουριστικό προϊόν.
       Επειδή στην αναμπουμπούλα πάντα ο λύκος χαίρεται:
     α)  Στη δεκαετία του 70 (;) δόθηκε αρχικά άδεια εγκατάστασης της Σωληνουργίας Κορίνθου με γνώμωνα τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας  χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν οι προεκτάσεις σε βάθος χρόνου.
   β) 'Οταν η Σωληνουργεία Κορίνθου θέλησε να  δημιουργήσει λιμένα που να διευκολύνει  τις εγκαταστάσεις το κράτος και οι τοπικοί παράγοντες αφυπνίσθηκαν και απέτρεψαν την επένδυση.Εκεί παρενέβη δραστικά και το Υπουργείο Πολιτισμού (ΚΑΣ, Εφορεία Αρχαιοτήτων κλπ)
  γ)  Στο γύρισμα του 21ου αιώνα οινοτικά κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου αλλά δεν ελήφθη κανένα μέτρο για την επισκεψιμότητά του.Παραμένει θεόκλειστος
  δ) Η Σωληνουργεία πήρε των οματιών της και  μετεγκατεστάθη  στη Βοιωτία
  ε) Τα τελευταία χρόνια ο χώρος του εργοστασίου χρησιμοποιείται περιστασιακά για την ετήσια 'Εκθεση του Επιμελητηρίου Κορίνθίας
 στ) Απ' ότι γνωρίζω μέσα στην παθογένεια του ελληνικού δημοσίου και των  δήμων το γενικό πολεοδομικό σχέδιο καθυστερεί εγκληματικά  ούτως ώστε να γνωρίζει ο κάθε ιδιοκτήτης γης της ευρύτερης περιοχής πως να αξιοποιήσει την περιουσία του.
ζ) Η Σωληνουργεία επανέρχεται με αίτημα εγκατάστασης μεγάλου εμπρορικού κέντρου.

 Στο σημείο αυτό βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή:
α) Με το  αρχαίο λιμάνι και τη βασιλική Λεωνίδη απαξιωμένα παντελώς και από όλες τις πλευρές (καθαριότητα,πρόσβαση, επισκεψιμότητα) παρά τα σημαντικά κονδύλια που  κατεβλήθησαν. (Οι σχολικοί περίπατοι γίνονται στα Καλάμια αλλά όχι στο Αρχαίο Λιμάνι.)
β) Με το μοτίβο αρχαιόλογικός χώρος, κοντέηνερς, αλευρόμυλοι, εγκαταστάσεις Σωληνουργείας, οικόπεδα, απέναντι αποθήκες, επιχειρήσεις παντός είδους, κατοικίες, σιδηροδομική γραμμή.
γ) Με την Αρχαία Κόρινθο  να έχει μείνει στη μοναξιά της  μαζί με τις ατυχείς παρεμβάσεις πολλών δεκαετιών.
δ) Με το Κάστρο του Ακροκορίνθου, παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που σπαταλήθηκαν  και τα επινίκεια του τότε Νομάρχη και σημερινού βουλευτή κ.Ταγαρά, θεοσκότεινο.
ε) Με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και τις υποσχέσεις του κ.Μπεγλίτη να μην έχει μπει ούτε στα χαρτιά.

Είναι σίγουρο πως μέσα σε αυτό τον αχταρμά έλειπε ένα ΜΟΛ. Για να φωτίζει τη νύχτα το Κάστρο του Ακροκορίνθου και  να το επικέπτονται χιλιάδες τουρίστες ημεδαποί και μη.
Σε ένα νομό που μαραζώνει από την ανεργία, την εγκατάλειψη της γης και της απουσία οικιστικών  κανόνων και θεσμοθετημένων ζωνών επενδύσεων - εάν κάποτε προκύψουν-
Ένα ΜΟΛ που θα ωθήσει στην κατανάλωση,  θα εξαλείψει τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις της Κορίνθου που έχουν απομείνει.
Οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για τις προεκτάσεις. Θα έπρεπε να ενδιαφέρεται η πολιτεία και οι φορείς.Αλλά αυτή δεν  ξέρει ακόμα τι να κάνει με το φάντασμα της Κεντρικής Αγοράς Λεχαίου  θαυμαστό έργο του τότε υπουργού κ.Ποτάκη.Πως να ασχοληθεί με το Μολ;
Είναι όντως πολύ περίεγο πως γύρω από αυτά τα σχέδια, όποια μορφή και να έχουν, γυρίζουν τα ίδια πρόσωπα και πίσω από τα πρόσωπα αυτά άλλα πρόσωπα που κινούν τα νήματα του χρήματος και των κτήσεων και κατακτήσεων.Αναζητείστε τα, εγώ τα γνωρίζω.

Φατρίες  εχόντων  έχουν ήδη τεμαχίσει το δήμο Κοριθίων σε κερδοφόρα φιλέτα.
Και  για το 'Ανω Μολ  στην περιοχή του προαστειακού, που όμως  φαίνεται πως θα καθυστερήσει αρκετά διότι καθυστερεί  η υπόθεση του 6ου Συντάγματος Πεζικού και  η τύχη του.
Τώρα προέκυψε το Κάτω Μολ εν μέσω κρίσης  και οπορτουνισμού. Τίποτα διαφορετικό από ένα μνημόνιο.

'Ετσι περνούν τα γεγονότα σαν ταινία μπροστά στα μάτια μου.
Άλλο ενδιαφέρον πλην  αυτού της ευημερίας του τόπου μου δεν έχω.
Μόνο που εγώ, την ευημερία του την βλέπω μέσα από το πρίσμα του σεβασμού της πατρογονικής κληρονομιάς και του πολιτισμού που εξημερώνει τα τέρατα που κρύβουμε μέσα μας.

Η συνέχεια θα γραφτεί προσεχώς και πολύ φοβάμαι πως οι πρωταγωνιστές θα είναι τα ίδια πρόσωπα ενδεδυμένα τον μανδύα του προστάτη  και σωτήρα.

Αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες της μοίρας μας,  στην περίπτωση που σας διαφεύγει.





Δεν υπάρχουν σχόλια: