Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Τα ευρώ δεν είναι στραγάλια....

   
   Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή και τη νέα μας καταδίκη κάνω μερικές σκέψεις για το πόσο ο δημόσιος τομέας έχει κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και τι μαθήματα έχει πάρει από τα θρυλούμενα λάθη των προκατόχων, αιρετών, υπουργών, βουλευτών.
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι οι σπατάλες καλά κρατούν, το χρήμα ρέει άφθονο στις τσέπες όσων  εξαρτώνται από το δημόσιο τομέα, την ίδια στιγμή που τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης, μαστίζονται από την ανεργία και περικόπτονται και τα πενιχρά τους εισοδήματα.
Η αφορμή μου δίνεται από μια επίσκεψη στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και τις αναρτήσεις των δαπανών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αναλυτικότερα:
Στις 21/9/2012 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με την απόφαση υπ. αρ.1255 αποφασίζει την συμμετοχή της Περιφέρειας στην 4η  Πανελληνια Έκθεση Κορινθία 2012 που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κορινθίας από  26-30 Σεπτεμβρίου 2012.
Παράλληλα αποφασίζει και για το κόστος της συμετοχής της ΠΠ που ανέρχεται σε
26.199,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ εις βάρος των πιστώσεων του έργου«Συνδυασμένες Δράσεις  / Ενέργειες Προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου"
με π/υ και πίστωση 300.000€ Την απόφαση μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ  πατώντας Λήψη Αρχείου.
Εν ολίγοις κόστος συμμετοχής ανά ημέρα 5.240 Ευρώ.
Τι αφορά η δαπάνη:
 
α)4.920,00 € συμπερ. ΦΠΑ για την Ενοικίασης Χώρου Περιπτέρου 100 τ.μ x 40 ευρώ ανά τ/μ
 
β)14.514,00€ συμπερ. ΦΠΑ για τον σχεδιασμό, δημιουργία, διακόσμηση κατασκευή του περιπτέρου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
γ) 3.690,00€ συμπερ. ΦΠΑ για τον φωτισμό του περιπτέρου , την ηχητική κάλυψη, την
ενοικίαση τηλεόρασης plasma 60’’ και laptop , dvd καθώς και βιντεοπροτζέκτορα και οθόνης
δ) 615,00συμπερ. ΦΠΑ για την προμήθεια γλυκισμάτων.
ε) 2.460€ συμπερ. ΦΠΑ για την εκτύπωση 1.000 τεμ τουριστικού φυλλαδίου για την
Περιφέρεια Πελοποννήσου το οποίο θα αποτελείται από
4 σελίδες εξώφυλλο, 32 σελίδες σώμα
Κατά την  προσωπική μου άποψη και ταπεινή μου γνώμη οι δαπάνες β) και γ) είναι υπερβολικές και
η  δ) καθόλου απαραίτητη.
Εξηγούμαι:
Το περίπτερο της Περιφέρειας δεν είχε κάτι το εξαιρετικό ώστε να δικαιολογείται το ποσό των σχεδόν 15.000 ευρώ! Ο χώρος ήταν έτοιμος και φαντάζομαι πως η διακόσμηση δεν περιείχε τιτάνιο και χρυσό.Αυτό σημαίνει ότι ανά ημέρα πετάγονταν στον κάλαθο 2.900 ευρώ.Τούτο γράφω μετά λόγου γνώσεως διότι έκανα την ανάλογη έρευνα  για τις δαπάνες αντίστοιχων περιπτέρων.
 
Η δαπάνη για το φωτισμό του περιπτέρου και την ενοικίαση οπτικοακουστικού υλικού είναι όντως υπερβολική. Ο φωτισμός των  περιπτέρων  συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο της ενοικίασης όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Έκθεσης ήτοι:
Παροχές Εσωτερικού Περιπτέρου  Πλήρες σταντ ύψους 2.5μ,  Φωτισμός 3 σποτ ανά 12 τετρ. μέτρα,Σταχτοδοχείο, καλαθάκι αχρήστων,Μακέτα Δαπέδου,Μία πρίζα,Μετώπη με επωνυμία 1 τραπέζι και 3 καρέκλες
 
Η δαπάνη για το φυλλάδιο προβολής της ΠΠ  ήταν εκ του περισσού διότι στο περίπτερο μοιράζονταν πλείστα έντυπα που είχαν εκδοθεί από την προηγούμενη ηγεσία και ευρίσκοντο στις αποθήκες της Περιφερειακής Ενότητας.Επί πλέον στην έκθεση συμμετείχαν πλείστες επιχειρήσεις αλλά και δήμοι με τα δικά τους φυλλάδια για την περιοχή τους.Τι περισσότερο προσέφερε το φυλλάδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
 
Αυτό όμως που προξενεί κατάπληξη είναι το γεγονός ότι  οι αναθέσεις - πλην της έκδοσης του φυλλάδίου- έγιναν σε επιχειρήσεις εκ Τριπόλεως και όχι εκ Κορίνθου,πράγμα που αυξάνει το κόστος.
α) ΤΉΛΕΗΧΗΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ- ΑΛΕΜΗΣ με 3 σελίδες αναθέσεις  στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ από το Δήμο Τριπόλεως και την Περιφέρερεια Πελοποννήσου.
β) ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ με άλλες 3 σελίδες αναθέσεις περιπτέρων εκθέσεων, εκδηλώσεων κλπ.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ηγεσία της Περιφέρειας χρησιμοποιεί πάντα τους δικούς της ανθρώπους εκ Τριπόλεως μην αφήνοντας κανένα περιθώριο στους τοπικούς αντιπεριφερρειάρχες να αποφασίσουν και παράλληλα δημιουργεί το δικό της στρατό εμπίστων επαγγελματιών.
Κατά τη γνώμη μου η ενέργεια αυτή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους πέραν του γεγονότος της ευνοιακρατίας.
Θα ήθελα απίσης να ρωτήσω τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου πως τα κρίνουν όλα αυτά.
Είναι δίκαιες αποφάσεις;
Θα έπρεπε  να προγραμματίζονται ισομερώς οι αναθέσεις σε διάφορους επαγγελματίες ή όχι;
Θα έπρεπε να γίνονται πρόχειροι διαγωνισμοί ή όχι;
Και τέλος πως αντιλαμβάνονται τα ευρώ; Ως ευρώ ή ως στραγάλια;
 
Στην εποχή της τεράστιας οικονομικής κρίσης, κατά τη γνώμη μου πάντα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχει μόνη της και το καρπούζι και το μαχαίρι θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα σύνεσης περί τα οικονομικά και να μην σπαταλά - διότι περί σπατάλης πρόκειται κατά την άποψή μου- 300.000 ευρώ κατά το ελάχιστο ετησίως για την προβολή της.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι επιχείρηση ώστε να χρήζει προωθητικών προγραμμάτων.Είναι θεσμός και έχει να διαδραματίσει και κοινωνικό ρόλο.
'Εχει παράλληλα ευθύνη απέναντι στους εξαθλιωμένους πολίτες της.
Θα άκουγα με ενδιαφέρον τις απόψεις  του δικού μας περιφερειακού συμβούλου  μέλους της Οικονομικής Επιτροπής  κ. Αγγελου Παπαγγελόπουλου.
Διότι δεν είναι δυνατόν πολλές φορές να μην υπάρχει ούτε βενζίνη να κινηθούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα των Π.Ε, να μην διατίθενται τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά σε υπηρεσίες και να δαπανώνται τόσα χρήματα σε περίπτερα, ηχητικά και προβολή της Περιφέρειας.Δεν είναι δυνατόν.Τα ευρώ δεν είναι στραγάλια.Είναι από το αίμα των Ελλήνων φορολογουμένων
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: