Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Στο απόσπασμα τα βιβλία, οι βιβλιοθήκες και η ιστορική μνήμη

Οι μαχαιριές απανωτές.Απ'ευθείας στην καρδιά μιας χώρας που χαροπαλεύει.
Οι ανιστόρητοι,ανεκδιήγητοι, ανερυθρίαστοι πολιτικοί μας, που αδυνατούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάντια της χώρας μας, που παίρνουν μέτρα κατά του απλού λαού αλλά δεν αγγίζουν ούτε παρονυχίδα των φοροφυγάδων, παρανόμως πλουτισάντων,  βαριά υποδίκων και άλλων μελών της αφρόκρεμας της ελληνικής κοινωνίας, ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ.
Μέσα στην αγωνία να παραδώσουν στα αφεντικά τους,τους Τροϊκανούς, τις κεφαλές 4.000 υπαλλήλων που πρέπει να απολυθούν μέχρι το Σεπτέμβριο αρχίζουν από τα εύκολα.Από 17 υπο-οργανισμούς (sic) με σύνολο 416 υπαλλήλων από τους οποίους θα απολυθούν οι μισοί.
Και από 46 δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας που θα συγχωνευθούν, ώστε να προκύψει πλεονάζον προσωπικό και να προβούν σε απολύσεις. Στις 46 βιβλιοθήκες υπηρετούν περίπου 200 υπάλληλοι ήτοι κατά μέσον όρο 4 ,3 υπάλληλοι ανά βιβλιοθήκη.Για περισσότερες λετπομέρειες διαβάστε ΕΔΩ
Αυτόματα αυτό σημαίνει πως αυτοί οι μικροί πυρήνες πολιτισμού και γνώσης θα θυσιαστούν στο βωμό της νέας διοικητικής μεταρύθμισης.Και η χώρα θα σωθεί!
Άξιοι!
Θα μου πείτε τι να την κάνουν οι μαθητές και οι πολίτες του Καρπενησίου,της Ανδρίτσαινας, της Αρεόπολης, της Ζαγοράς και πολλών άλλων κομωπόλεων τη βιβλιοθήκη; Τι τους χρειάζεται αφού μπορούν να παρακολουθούν στην  τηλεόραση τον Σουλεϊμάν και να μαθαίνουν ιστορία, τη Φατμαγιού να μαθαίνουν κοινωνιολογία και ψυχολογία και τον Πρετεντέρη να μαθαίνουν την τεχνη της πολιτικής αναξιποπιστίας;
Τα πρόβατα των επόμενων εκλογών, ποτισμένα με ψέμματα, χορτασμένα με υποσχέσεις δεν πρέπει να διαβάζουν.Δεν πρέπει να γνωρίζουν , δεν πρέπει να ταξιδεύουν μέσα από τα βιβλία.Δεν πρέπει να έχουν μνήμη.
Και αφού η οικονομική κρίση οδηγεί βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε κλείσιμο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να αφυπνιστούν τα πρόβατα.Κλείνοντας δε και τις βιβλιοθήκες ο κίνδυνος εκμηδενίζεται και τα πρόβατα απλά θα ψηφίσουν.

Το δεύτερο χτύπημα  αφορά το Πάρκο της Καισιαριανής που η κυβέρνηση αποφασίζει να παραδώσει προς οικοπεδοποίηση και αξιοποίηση (sic).Οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή της Καισαριανής είναι ανάσταστοι.Δείτε το βίντεο για να διαπιστώσετε τι προορίζεται για ξεπούλημα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ)





Διαβάστε επίσης το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Καισαριανής της 22/5/2013:

To Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής στη 13η Συνεδρίασή του στις 22 Μαΐου, με τη συμμετοχή του λαού της πόλης μας και εν όψει της πρόθεσης της Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει και να οικοπεδοποιήσει το Σκοπευτήριο, εξέδωσε το παρακάτω ομόφωνο ψήφισμα:
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας.
Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είναι μνημείο παγκόσμιας αναγνώρισης και σαν τέτοιο ανήκει στον ελληνικό λαό και ειδικότερα στο Δήμο Καισαριανής, που έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να αναδείξει αυτό τον μοναδικό χώρο.
Η οποιαδήποτε σκέψη για ξεπούλημα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ) αυτού του ιστορικού -- μνημειακού χώρου, ενταγμένη σε μια συνολική μεθόδευση που απαξιώνει και παραγκωνίζει τις λαϊκές ανάγκες είναι απαράδεκτη και δεν θα υλοποιηθεί.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και τον τερματισμό των ακραίων και ανιστόρητων επιλογών της Κυβέρνησης.
Το Σκοπευτήριο είναι δημόσια έκταση και πρέπει να τελειώσουμε οριστικά με τις θρασύτατες διεκδικήσεις της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας.
Ο Δήμος Καισαριανής προχωρεί άμεσα σε κλιμακούμενες αντιδράσεις προκειμένου να του αποδοθεί ο χώρος που έχει διαχρονικά σηματοδοτήσει τη ζωή της πόλη μας. Πραγματοποιούμε ενημέρωση του λαού -- έντονα διαβήματα στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας -- Κινητοποιήσεις και Κατάληψη του χώρου, ώστε να αποδοθεί ολόκληρη η έκταση, στον λαό και την ιστορική μνήμη.
Ο Δήμος Καισαριανής πέτυχε σήμερα, με την παρούσα Διοίκηση, να πείσει το Ελληνικό Δημόσιο να παρέμβει για πρώτη φορά ανοιχτά σε μία υπόθεση που ξεκίνησε σαν ιδιωτική διαφορά και να υποστηρίξει το δημόσιο χαρακτήρα του Σκοπευτηρίου και ως εκ τούτου στηρίζει όλες τις ενέργειες των οργάνων του, καθώς και του Ελληνικού Δημοσίου ως προς την αναγνώριση του δημοσίου χαρακτήρα της έκτασης του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, είναι όμως κάθετα και απόλυτα αντίθετος σε όποια προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.
Ας μην λησμονείται από κανέναν ότι με το Π.Δ. της 31.8.1978 (ΦΕΚ Δ 544/1978) ολόκληρος ο χώρος του Σκοπευτηρίου περιλαμβάνεται στη ζώνη Β όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση μόνο κοινωφελών λειτουργιών. Επίσης με την ΔΙΛΑΠ/Γ/2376/1984 (ΦΕΚ Β 193/1984) απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, όλος ο χώρος του Σκοπευτηρίου κηρύχθηκε ιστορικός μνημειακός και επομένως οποιαδήποτε παρέμβαση στον χώρο αυτό γίνεται ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Περαιτέρω, με το Ν. 1515/1985 το άλσος του Σκοπευτηρίου χαρακτηρίστηκε υπερτοπικής σημασίας πόλος αναψυχής και ψυχαγωγίας και τέλος με την υπ' αριθμ. 42387/2159/16.5.1989 (ΦΕΚ Δ 343/1989) απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με την οποία εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε το Πολεοδομικό Σχέδιο Καισαριανής, ο χώρος του Σκοπευτηρίου κηρύχθηκε ζώνη ιστορικού ενδιαφέροντος.
 
 
Ξεπουλάτε το αίμα των Ελλήνων και Ελληνίδων ηρώων της Καισαριανής της 1/5/1944;
Διαγράφετε την ιστορία και την ιστορική μας μνήμη;
Βρομάει η ψυχή σας....
Και εγώ που έζησα με βιβλία και σεβασμό για τους ήρωες που ελευθέρωσαν την πατρίδα μου από τους Ναζί σας αφιερώνω τους στίχους του ποιητή  Μανώλη Αναγνωστάκη ελπίζοντας πως δεν θα αναγκαστώ να σας αποκαλέσω στυγνούς προδότες.
 

Φοβᾶμαι...

Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ἑφτὰ χρόνια ἔκαναν πὼς δὲν εἶχαν πάρει χαμπάρι
καὶ μία ὡραία πρωία μεσοῦντος κάποιου Ἰουλίου
βγῆκαν στὶς πλατεῖες μὲ σημαιάκια κραυγάζοντας «δῶστε τὴ χούντα στὸ λαό».
Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ μὲ καταλερωμένη τὴ φωλιὰ
πασχίζουν τώρα νὰ βροῦν λεκέδες στὴ δική σου.
Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ σοῦ κλείναν τὴν πόρτα
μὴν τυχὸν καὶ τοὺς δώσεις κουπόνια καὶ τώρα
τοὺς βλέπεις στὸ Πολυτεχνεῖο νὰ καταθέτουν γαρίφαλα καὶ νὰ δακρύζουν.
Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ γέμιζαν τὶς ταβέρνες
καὶ τὰ σπάζαν στὰ μπουζούκια κάθε βράδυ καὶ τώρα τὰ ξανασπάζουν
ὅταν τοὺς πιάνει τὸ μεράκι τῆς Φαραντούρη καὶ ἔχουν καὶ «ἀπόψεις».
Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ἄλλαζαν πεζοδρόμιο ὅταν σὲ συναντοῦσαν
καὶ τώρα σὲ λοιδοροῦν γιατὶ, λέει, δὲν βαδίζεις ἴσιο δρόμο.
Φοβᾶμαι, φοβᾶμαι πολλοὺς ἀνθρώπους.
Φέτος φοβήθηκα ἀκόμη περισσότερο.


Νοέμβρης 1983

Τι πρέπει να συμβεί ακόμα για να ξεσηκωθείτε,συμπατριώτες Έλληνες;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: