Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

14η Ιουλίου


La fête de la Fédération, Charles Manet  1790 (Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας)

Αν πιστεύετε πως η εθνική εορτή της Γαλλίας της 14ης Ιουλίου αναφέρεται  σαν επέτειος στην Γαλλική Επανάσταση και την κατάληψη της Βατίλλης το 1789 κάνετε λάθος.
Η ημερομηνία αυτή επιλέχτηκε σαν εθνική επέτειος το 1880 υπό την 3η δημοκρατία.Το  τότε καθεστώς , για να ενισχύσει το κύρος, του αναζητούσε ένα νέο εθνικό σύμβολο.'Ετσι η Μασσαλιώτιδα γίνεται ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας και η 14η Ιουλίου η εθνική επέτειος όχι όμως λόγω της Γαλλικής Επανάστασης αλλά  λόγω του εορτασμού της Ομοσπονδίας των Εθνοφρουρών που συγκεντρώθηκαν την 14η Ιουλίου 1790 στο Πεδίο του Άρεως.14 000 ομόσπονδοι στρατιώτες έφτασαν τότε στο Παρίσι και έκαναν παρέλαση  από τη Βαστίλλη μέχρι το Πεδίο του Άρεως. Οι γάλλοι βουλευτές  το 1880 είχαν πολλές αντιρήσεις για να κυρήξουν την ημέρα της κατάληψης της Βαστίλλης εθνική επέτειομ λόγω της φοβερής  αιματοχυσίας και βίας   του 1789. Συμβιβάστηκαν  με την  ανακήρυξη της 14ης Ιουλίου 1780 ως ημέρα εθνικής επετείου.

Από το 1880 η επέτειος εορτάζεται με κάθε λαμπρότητα στο Παρίσι, πλην της περιόδου 1939-1945 που δεν έγιναν οι εορτασμοί, όταν η Γαλλία ήταν υπό γερμανική κατοχή.



Εικόνες από τις παρελάσεις

ΥΓ Από τις  αναμνήσεις των φοιτητικών  μου χρόνων.
Η 14η Ιουλίου ήταν μια μεγάλη γιορτή σε όλή τη Γαλλία.Δεν ήταν απλά μια παρέλαση.
Κάτι πολύ περισσότερο.Το μάθημα της Ιστορίας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια  γίνεται και γινόταν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: