Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Η Πυθία και η απαξία


Η Πυθία στην αρχαιότητα ήταν η εκάστοτε Πρωθιέρεια του Θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών. Ευρισκόμενη σε έκσταση, μετέφερε τη χρησμοδότηση του Θεού προς  αυτούς που ζητούσαν λύση στο πρόβλημά τους από τον Θεό. Αυτό γινόταν συνήθως με τρόπο λακωνικό, δυσνόητο και αινιγματικό.


Η λέξη «Πυθία»  κατ' άλλους προέρχεται από το «Πύθων», το όνομα ενός ερπετού, φιδιού ή «δράκου» που σκότωσε κατά τη μυθολογία ο Απόλλωνας για να κυριεύσει το χώρο του μαντείου των Δελφούς.  Το «πύθων»  θεωρείται  από άλλους μελετητές ότι προέρχεται από το ρήμα «πύθειν» (σαπίζει), ίσως όμως σχετίζεται με τη λέξη «πάθος».

 Η Πυθία ερχόταν σε έκσταση και έβγαζε ασυνάρτητες κραυγές και λόγους.
Η Πυθία μου ήρθε στο μυαλό ακούγοντας χτες τη ''χρησμοδότηση'' του δημάρχου μας για το μέλλον της Κίνησης Πολιτών ΕΔΩ
Θα περίμενα από τον πρώτο δημότη της πόλης  να επιδεικνύει μεγαλοπρέπεια και αρχοντιά απέναντι
στην αντιπολίτευση γενικώς  και να μην επιδίδεται σε αυτές τις μίζερες δηλώσεις που, κατά την άποψή μου, υποδηλώνουν κρίση πανικού.
Θα περίμενα από τον πρώτο δημότη της πόλης να μην ξεπερνά με αυτό τον τρόπο το σκόπελο των ευθυνών του, αλλά να απαντά επί της ουσίας στα ερωτήματα που τίθενται δημόσια και αφορούν θέματα ηθικής τάξης.
Μια αποστομωτική απάντηση με στοιχεία θα  ''έβαζε στη θέση της'' την κάθε Κίνηση Πολιτών,  και θα έβαζε στη γωνία την κάθε κακόβουλη προσπάθεια  μείωσης του έργου της δημοτικής αρχής.
Τέτοια απάντηση δεν υπήρξε.
Σε ότι δε αφορά την Κίνηση Πολιτών, παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του κ. Πνευματικού είμαι σε θέση να γνωρίζω και πόσες προτάσεις έχουν κατατεθεί, και πόσο απαξιωτικά τις αντιμετώπισε η δημοτική αρχή. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ.
Είναι μεγάλο προσόν για κάθε δήμαρχο να μπορεί να αναγνωρίζει  την συνδρομή των πολιτικών του αντιπάλων στην επίλυση των ζητημάτων της πόλης  και να μην τους κατατάσσει  αυθαίρετα στην κατηγορία '' οι εχθροί της πόλης''
Δυστυχώς όμως, σε αυτή την κατηγορία έχουν ενταχτεί τελευταία πολλοί Κορίνθιοι.
Κανείς δεν γεννήθηκε παντογνώστης, η ζωή μαθαίνεται, η εμπειρία  και οι γνώσεις χτίζονται με σκληρή δουλειά και προσήλωση στο καθήκον. Μόνο έτσι μπορεί ένας δήμος να προχωρήσει και να ορθοποδήσει.Δεν υπάρχουν εχθροί της πόλης, αλλά διαφορετικές φωνές που μιλούν για την πόλη.
Ο δήμαρχος θα έπρεπε να τις ακούσει με σοβαρότητα. Έχει να κερδίσει  από αυτό. 
Ο δήμαρχος δεν θα έπρεπε να απαξιώνει, αλλά  να συνδιαλέγεται για να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα.
Πίσω από το χρησμό της Πυθίας  υπάρχει και η φωνή της κοινωνίας και η δύναμη των πολιτών.
Πρώτιστο μέλημα του δημάρχου θα έπρεπε να είναι , μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο,
ένας αξιοπρεπής πολιτικός αγώνας χωρίς κορώνες και αλλαλαγμούς, με σεβασμό σε όλους τους συνδυασμούς που συμμετέχουν, με επιχειρήματα πολιτικά  και πολιτικές θέσεις για το μέλλον της πόλης.
Και εκφράζω την ευχή, έστω και την ύστατη στιγμή , να το αντιληφθεί  ο δήμαρχος  της πόλης μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: