Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Θεατρική Σκηνή Κοινοβουλίου : ''Στου Κασίδη το Κεφάλι''

                                                   Αυτό το βλέμμα δεν σας  μαχαιρώνει;


Επίδειξη του εξωπραγματικού στην θεατρική σκηνή της Βουλής έκαναν εχθές οι τριακόσιοι αντιπρόσωποι μας Βουλευτές. Οι πρωταγωνιστές, αρχηγοί των κομμάτων, σε πλήρη φόρμα έδωσαν ρεσιτάλ ανταλλαγής έως και ανόητων προσωπικών διαξιφισμών ενώ από τα έδρανα οι χειροκροτητές, από πολλοί έως ελάχιστοι, έσπασαν κυριολεκτικά τα χέρια τους σε επικρότηση των όσων λέγονταν ανάλογα με το που πρόσκειται ο καθένας.


Η χθεσινή παράσταση στη Βουλή ξεπέρασε κάθε όριο λογικής και έδειξε ότι οι τριακόσιοι ζουν πλέον σε ένα κόσμο δικό τους, εξωπραγματικό, εικονικό, μακριά από την κοινωνία και τον λαό, τον οποίο πολύ συχνά επικαλούνται και αυτοαποκαλούνται σωτήρες του.

'Έξω ο κόσμος καίγεται και ασφυκτιά, ζει με άϋλο χρήμα, χωρίς ελπίδα και αντί να αναζητούν οι 300 μας λύσεις δίνουν ο καθένας με τον τρόπο του τη δική του παράσταση.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν πραγματικά νομίζει ότι οι πολίτες που έχουν μείνει άνεργοι ενδιαφέρονται σήμερα για το ποιος φταίει για την αποτυχία της προσπάθειας για συγκυβέρνησης (παπαγαλάκια, μίντια κλπ); Ποιός νοιάζεται αν τον Σεπτέμβριο θα γίνει ή όχι δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος; Ποιόν ενδιαφέρει πια αν το ΠΑΣΟΚ, από μόνο του ή όχι, σηκώσει το βάρος των μεταρρυθμίσεων που έτσι και αλλιώς εξαγγέλλονται αλλά δεν γίνονται;

Ποιόν ενδιαφέρει πια κ. Σαμαρά αν η πρόταση της κυβέρνησης είναι λάθος ενώ η δική σας σωστή, παρόλο που όλοι οι ξένοι ομοϊδεάτες σας την απορρίπτουν; Πιστεύετε στ' αλήθεια ότι η χώρα αντέχει να αλλάξει τη μία ανοησία με μια άλλη, την δική σας; Και μάλιστα εκ των προτέρων χαρακτηρισμένη και αποδεδειγμένη ως τέτοια;

Πιστεύετε πράγματι ότι δεν έχουμε καταλάβει πως αποποιείσθε κάθε ευθύνης, τώρα, προσβλέποντας σε μόνο σε ένα θετικό αποτέλεσμα εκλογών; Αυτή την εθνική φανέλα φοράτε, κύριε Σαμαρά;

Για το ΚΚΕ δεν μπορώ να πω παρά μόνον ότι ζούσε, ζει και θα ζει στον δικό του κόσμο. Αντίδραση και καταγγελία της πλουτοκρατίας. 'Έκλεισα μισό αιώνα και έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια.
έχω βαρεθεί να αναρωτιέμαι γιατί όλη αυτή η επανάσταση δεν έχει και το ανάλογο εκλογικό αποτέλεσμα.

Θα αναγκαστούμε να ξαναδιαβάζουμε Πηνελόπη Δέλτα κατά σύσταση του Γ. Καρατζαφέρη για να αντιληφθούμε ποιος ονειρεύεται ρυθμιστικούς και υπουργικούς ρόλους, να κάνουμε μπάνιο στην αλληγορία και το συμβολισμό; Δεν έχετε κάτι ξεκάθαρο να μας πείτε;

Ο νεαρός Αλέξης και οι συν αυτώ ερασιτέχνες ακτιβιστές, προσπαθούν σε μία μη λύση να βρουν την λύση ! Η δική τους εικονική πραγματικότητα ξεπερνάει κατά πολύ κάθε αριστερή εικονοπλασία. Κρίμα, ίσως να μπορούσαν να δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις αντίστασης.

Και στο βάθος εκλογές. Ωσάν οι εκλογές να έλυαν όλα τα προβλήματα μας. Εκλογές, ανεξάρτητα αν όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και ο λαός δεν τις θέλει (διότι πολύ σοβαρότερα προβλήματα τον απασχολούν) χαμένα χρήματα θα είναι και ότι αν γίνουν θα γίνει της περιπεπλεγμένης η περιπλοκή.

Δεν ασχολούνται με τόσο ταπεινά ζητήματα οι βουλευτές των κομμάτων ή μάλλον δεν φαίνεται να τους νοιάζει το πολυδάπανο του εγχειρήματος διότι επίσης αδιαφορούν - δοκιμάζοντας γκουρμέ γεύσεις- αν πολλοί 'Έλληνες έχουν τον άρτο τον επιούσιο!

Γιατί απορούν λοιπόν για τα βραβεία της ανοιχτής παλάμης της Πλατείας Συντάγματος;

Υποτεθείσθω ότι ένας τυχαίος πολίτης αυτής της χώρας , ένα μέσος άνθρωπος, παρακολουθούσε τη συζήτηση στην Βουλή και του επιτρεπόταν στο τέλος να μιλήσει ειλικρινά, θα έλεγε προς όλους.

''Σα δεν ντρέπεστε, ρε. Για ηλίθιο με περάσατε και μου τσαμπουνάτε τέτοιες βλακείες; Βρείτε τα μεταξύ σας βρε, να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση και μαλλιοτραβιόσαστε μετά.

Πρώτα εγώ, πρώτα τα παιδιά μου και μετά το θέατρο σας.''

Και το ''ειλικρινά'' το σιγομουρμουρίζει ο πολίτης που πίστεψε, ψήφισε, και είχε μιαν ελπίδα πως κάτι θ' αλλάξει σε αυτόν τον τόπο.

Θυμίζω σε όλους τους τριακόσιους ότι ο Ουίστον Τσώρτσιλ έχει πει :''Η επιδίωξη των ανθρώπων, από το πιο μικρό ως τον μεγαλύτερο ηγέτη, είναι να παραδώσει ένα καλύτερο κόσμο στα παιδιά του. Ένα κόσμο με ένα λαμπρό μέλλον που θα διαρκέσει για πολλά, πολλά χρόνια μετά από εμάς!''

Δείξτε μου αυτό τον καλύτερο κόσμο να τον δείξω στα παιδιά μου ή έστω την εικονική πραγματικότητά του πριν φύγουν για το εξωτερικό, να μπορέσω να ανατρέψω το φευγιό και την απογοήτευσή τους.

Ευχαριστώ

4 σχόλια:

V είπε...

1.Νέος εθνικός μας ύμνος θα είναι το "Τζιβαέρι".
2. Αυτή η ρεζίλω η Διαμαντοπούλου δεν είχε πει ότι απέτυχε η κατάργησητης βάσης του 10 και γι αυτό θα την καταργούσε;
Αν πλήρωνε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σε ψέμματα θα ξοφλάγαμε τα 350 δις χρέος και θα είχαμε και πρωτογενές πλεόνασμα.

Γιώργος Βασιλειάδης είπε...

Αγαπητή Μάγια είναι από τις λίγες φορές που θα διαφωνήσω κάθετα με τη λογική αυτού του γραπτού σου. Ακόμα βέβαια δεν εχω καθαρό αν πράγματι αισθάνεσαι προσωπικά ετσι η αν θέλεις να εκφράσεις μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, κύρια απολιτικους ψηφοφόρους των δυο κομμάτων εξουσίας, που ξαφνικά ένοιωσαν να χάνουν το έδαφος κατω απ τα πόδια και τα βάζουν με όλους και με ολα, ρίχνοντας ευθύνες και στους 300 βουλευτές , ενω αναζητούν και προτρέπουν πάλι τους ιδιους τους 300 να βρουν λύσεις! Αντιφατικα πράγματα ολα αυτά γιατι κάποιοι ειναι κυβέρνηση και κάποιοι αντιπολίτευση, κάποιοι εχουν κυβερνήσει και έχουν νομοθετήσει ενω κάποιοι άλλοι οχι, κάποιοι έτρωγαν τα λεφτά και τις μιζες και κάποιοι ηταν έξω απο αυτά, ενω βέβαια δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπουν ολοι τα ιδια συμφέροντα των ανθρώπων. Γιατί στη ταξική κοινωνία που ζούμε δεν είμαστε όλοι ίσοι η ίδιοι, ελπίζω να συμφωνείς σε αυτό.

Μάγια Φουριώτη είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

Είμαι από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Πλατεία Περιβολάκια από την αρχή. Δεν θέλω να κάψω το Κοινοβούλιο, δεν θέλω να βιαιοπραγήσω δεν πιστεύω πως και οι 300 ευθύνονται. Οι ηγεσίες τους όμως ευθύνονται για πολλά.
Και ιδιαίτερα οι ηγεσίες της αριστεράς που δεν μπόρεσαν μετά από τόσα χρόνια να κάνουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα κόμματα εξουσίας. Αυτή την απάντηση θέλω να μου τη δώσει κάποιος.
Μέσα σε αυτή τη λογική και θέλοντας να στηλιτεύσω την απύθμενη υποκρισία ΟΛΩΝ έκανα την ανάρτηση.
Δεν αρκεί μόνο να λες ότι είσαι κοντά στο λαό πρέπει και να το δείχνεις με πράξεις.
Και όταν εξαρτάσαι από την κρατική επιχορήγηση ως κόμμα - αλήθεια τα ποσά τα ξέρεις;- και σου αρέσει κιόλας τότε έχω πρόβλημα.
Τρία κομμάτια είναι η αριστερά σήμερα.Γιατί Γιώργο; Και άλλα τρια η δεξιά. Που είναι η διαφορά μεταξύ τους;
Το ΠΑΣΟΚ δεκατρία κομμάτια σε ένα κόμμα.Ακόμα χειρότερα.
Δεν είμαι αυτόκλητη εκφραστής των απολιτίκ αγανακτισμένων, δεν είμαι αγανακτισμένη καν -διαφωνώ με τον όρο και θέλει πολλή κουβέντα- αλλά αποφασισμένη τουλάχιστον να λεω τη γνώμη μου.
Συμμετέχω γιατί θέλω να αλλάξει κάτι, αυτό που δεν άλλαξε από τα κόμματα της Βουλής.
Αυτή την κακή εικόνα μου έδωσε η Βουλή προχτές, ενώ ο κόσμος φώναζε απ'έξω αυτοί μαλλιοτραβιόντουσαν.
Δεν τους εμπιστεύομαι Γιώργο.
Γιατί αυτοί έχουν λόγο να θέλουν να στηρίξουν τα έδρανά τους.
Εγώ φοβάμαι που χάνεται η χώρα μου.
Αυτό φωνάζω με τις λέξεις μου.
Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο σου
Μου αρέσει και όταν διαφωνούμε αλλά έχω τη σιγουριά πως οι προθέσεις σου είναι αγαθές και καλοπροέραιτες και εκτιμώ αφάνταστα την προσπάθειά σου για τα κοινά

Γιώργος Βασιλειάδης είπε...

Αγαπητη Μαγια.
Έχεις πολλά γιατί αναπάντητα, και δυστυχώς δεν προσφέρεται ο χώρος (τεχνικά) για τέτοιου είδους διάλογο. Όμως θέλω να ξέρεις πως και εγώ επιρρίπτω ευθύνες στην ηγεσία της αριστεράς (κυρίως στο ΚΚΕ για την άκαμπτη και ανεξήγητη θέση του να ζητάει και επιδιώκει ενότητα μόνο με όσους συμφωνούν μαζί του). Ειδικά σήμερα αν δεν καταφέρει η αριστερά σε τέτοιες συνθήκες,να κάνει ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης σε αυτή την επίθεση που δέχεται ο λαός μας , τότε θα έχει χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για αυτήν συνολικά.Η δική μου προσπάθεια και συμβολή σε αυτόν τον στόχο επικεντρώνεται , με την πίστη ότι την λύση στο σημερινό χάος και αδιέξοδο, μόνο οι δυνάμεις που πιστεύουν σε μια διαφορετική πολιτική από αυτήν που εφαρμόστηκε από τα δυο κόμματα εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ +(ΛΑΟΣ,ΔΣ),τα τελευταία 35 χρόνια, ΜΠΟΡΟΎΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ.
Γι΄ αυτό όλα τα σφυριά του λαού πρέπει να χτυπούν για το χτίσιμο μιας ενιαίας στάσης και έκφρασης της αριστεράς, ενός μετώπου που θα έχει τη δύναμη τις γνώσεις και τη πολιτική, να οδηγήσει τη χώρα σε έναν διαφορετικό δρόμο , όπου ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα έχουν πρώτη προτεραιότητα, και όχι οι τράπεζες και τα κέρδη.