Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το Χαμόγελο και η Κιβωτός των Παιδιών

Εικόνα που δεν μου άρεσε
 
 
Με πολύ ανάμικτα συναισθήματα αλλά και με τη δέουσα απόσταση αντικειμενικότητας αποφασίζω να γράψω λίγες γραμμές για όσα είδα, διάβασα και κατάλαβα στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης Κιβωτός κατά Χαμόγελου του Παιδιού.
Πρόκειται για μια δικαστική διαμάχη που έχει αρχίσει πριν από 4 χρόνια.
Οι ιδιοκτήτες (Κιβωτός των Παιδιών Ελλάδα) αιτούνται τη λύση του αορίστου χρόνου χρησιδανείου που έχουν συνάψει με τον ΜΚΟ το "Χαμόγελο του Παιδιού" επικαλούμενοι παραβίαση των όρων της σύμβασης.Είναι απόλυτο δικαίωμά τους να το κάνουν και την ορθότητα των ισχυρισμών τους μόνο το δικαστήριο μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει επ'αυτών.
Ο χρησάμενος οργανισμός, το Χαμόγελο του Παιδιού, υποχρεούται να αποδεχτεί την όποια απόφαση του δικαστηρίου και ,χρησιμοποιώντας το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος, να αντικρούσει τους ισχυρισμούς των ιδοκτητών-χρηστών.
Αυτό που δεν μπορεί να γίνεται είναι η διαστρέβλωση της αλήθειας και η χρησιμοποίηση των παιδιών με σκοπό την άσκηση επιρροής στην κοινή γνώμη.
Αυτό που δεν μπορεί να γίνεται είναι η επίκληση στο συναίσθημα και η διασπορά αναληθειών.
Προχτές κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο (face book) έκκληση  για παρουσία και συμπαράσταση στα παιδιά του Χαμόγελου  διότι θα τους γινόταν έξωση.
Αλήθεια 1η: Έξωση γίνεται όταν υπάρχει ενοικίαση, πράγμα που δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.Υπάρχει συμφωνητικό και όταν αυτό λυθεί με δικαστική απόφαση τότε αποχωρούν οι χρησάμενοι σε εύθετο χρονικό διάστημα.Έχουν ήδη περάσει 4 χρόνια από την πρώτη αίτηση λύσης του χρησιδανείού και έξωση δεν έχει γίνει.
 
Με την επίκληση στο συναίσθημα και την αναληθή είδηση της έξωσης και αφού το διαδίκτυο είναι πλέον το μέσον κατάποσης αμάσητης τροφής στο δικαστήριο σήμερα, συνέρευσαν παιδιά, υποστηρικτές και εργαζόμενοι στα σπίτια του Χαμόγελου της επικράτειας.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι γνωρίζουν την άποψη της μίας πλευράς.
Τα ΜΜΕ διέδωσαν την άποψη της μιας πλευράς.
Το κλίμα δημιουργήθηκε υπέρ της μιας πλευράς.
Η άλλη πλευρά δεν μίλησε παρά μόνον στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Γνώριζαν άραγε όλοι οι συγκεντρωμένοι την άποψη της άλλης πλευράς;
Γνώριζε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου που επέτρεψε στους μαθητές να διαδηλώσουν υπέρ των συμμαθητών τους από το Χαμόγελο του Παιδιού την πρόταση της άλλης πλευράς για τα παιδιά που μένουν στα σπίτια της Αρχαίας Κορίνθου;
Αλήθεια 2η: Ανάμεσα στις προτάσεις που υποβλήθησαν εγγράφως εκ μέρους της Κιβωτού ενώπιον του δικαστηρίου  είναι η εξής και αφορά τα παιδιά:
"Ο εναγόμενος για να αμυνθεί, προφανώς θα επικαλεσθεί την τύχη των παιδιών, που φιλοξενεί στα επίδικα.Για το λόγο αυτό δηλώνω ευθέως ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΦΟΥ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΩ ΕΓΩ ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ"
Πως λοιπόν στοιχειοθετείται η έξωση;
 
Μέσα στο γενικό χαμό, τα μικρόφωνα προτάθηκαν αφειδώς για δηλώσεις ,όμως μονομερώς.Ακούστηκαν και γράφτηκαν, διότι τα διάβασα, απίστευτα πρόχειρες εκτιμήσεις όπως ότι το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Κιβωτού και  ότι η δίκη αναβλήθηκε.
 
Αλήθεια 3η: Η υπόθεση εμπίπτει στην κατηγορία των αστικών διαφορών και ουχί των ποινικών αδικημάτων.Συνεπώς ακολουθείται η ακροαματική διαδικασία με την κατάθεση ενός μάρτυρα από κάθε πλευρά και σε συνδυασμό με τις έγγραφες προτάσεις και των δύο πλευρών λαμβάνεται η απόφαση εκτός αιθούσης, χωρίς άλλη διαδικασία, μέσα σε 1-2 μήνες, καθαρογράφεται και ανακοινώνεται στις δύο πλευρές.Εν τω μεταξύ, με βάση την ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι της κάθε πλευράς έχουν δικαίωμα υποβολής έκθεσης επί της ακροαματικής διαδικασίας εντός 10 ημςρών.
Έτσι έχουν τα πράγματα και δεν μπορεί να είναι αλλιώς.
 
Όμως, στην Ελλάδα της υπερβολής τα πράγματα δεν ακολουθούν κάποια λογική πορεία,οι όποιες αντιδράσεις δεν είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς διερεύνησης ή/και γνώσης.
Η επίκληση στο συναίσθημα με ολίγο έως πολύ τηλεοπτικό μάρκετινγκ δημιουργεί ορδές πιστών μηρυκαστικών που άκριτα συντάσσονται με την επίπλαστη εικόνα που δίνεται ως τροφή.
Ο αιώνιος Έλληνας της υπερβολής και της αναβολής στα στριμώγματα, που τρέφεται από το πρόβλημα των άλλων αλλά ιδιωτεύει, που ανάγει το ελάχιστο σε μείζον και του διαφεύγει η ουσία των πραγμάτων.
Η ουσία λοιπόν είναι ότι  έχουμε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ δύο συναφών οργανισμών των οποίων το αντικείμενο δράσης είναι τα μειονεκτούντα παιδιά.
Αν κάνουμε μια έρευνα, οι περισσότεροι  από εμάς γνωρίζουν τη δραστηριότητα του Χαμόγελου του Παιδιού: ημεδαπός οργανισμός με ιδιαίτερη τηλεοπτική παρουσία, τηλεμαραθώνιους, κουμπαράδες σε πολλά καταστήματα, διαδικτυακή παρουσία, e-shop (βραχιολάκια, μπουμπουνιέρες,μπρελόκ, μενταγιόν,προσκλητήρια βάπτισης) και όλα τα συναφή.
Ελάχιστοι γνωρίζουν τη δραστηριότητα της Κιβωτού των Παιδιών: Σουηδικός οργανισμός, άγνωστος στο ευρύ κοινό, χωρίς τηλεοπτική παρουσία, ασχολείται με την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στον καταυλισμό των Εξαμιλίων-Κορίνθου με πόρους που προέρχονται από το εξωτερικό.
Κατά τη γνώμη μου η Κιβωτός των Παιδιών εκτελεί έργο που θα έπρεπε να εκτελείται  από την πολιτεία με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για την υγεία, εκπαίδευση, συνθήκες διαβίωσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά.
 
'Ενα βίντεο που μπορείτε να δείτε για την Κιβωτό των Παιδιών :http://youtu.be/EH7EyMKTjBo
 
Ήδη υπάρχουν διαφορές στην παρουσία αλλά υπάρχουν διαφορές και στη νοοτροπία.
Αθόρυβη η Κιβωτός, με έντονη παρουσία το Χαμόγελο του Παιδιού.
Η προσέγγισή τους είναι διαφορετική όπως και η δομή τους.
Προσφέρουν πολλά και οι δύο.
Καλύπτουν  τα κενά της πολιτείας στο ευαίσθητο ζήτημα των παιδιών και στα άμεσα προβλήματά τους.
Είναι φυσιολογικό λοιπόν η κινητοποίηση πολιτών, παιδιών, δημοσιογράφων να κλίνει υπέρ του Χαμόγελου του Παιδιού.Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σεμνοί και αθόρυβοι Σουηδοί πρέπει να οδηγηθούν στην πυρά, επειδή λειτουργώντας με νομική βάση  κινήθηκαν δικαστικά διεκδικώντας αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει.
Το ποιός θα δικαιωθεί τελικά θα κριθεί μόνο από το δικαστήριο και όχι από τα πανό, τους μαθητές-συμπαραστάτες και τους ένθερμους διαδηλωτές  εκ Κορωπίου που γνωρίζουν την άποψη της μίας πλευράς.
Φαντάζομαι πως η απόφαση του δικαστηρίου θα γίνει σεβαστή και από τις  δύο πλεύρές.
 
Καταθέτω  τη γνώμη μου διότι  διάβασα όλη τη δικογραφία (και των 2 πλευρών) την οποία όφειλα να γνωρίζω για την εθελοντική διερμηνεία που έκανα σήμερα.
Ελπίζω  να  συνέβαλα στη διατύπωση της ορθής κρίσης σας.
 

 

Τι είπαν οι Σουηδοί και ο κ. Γιαννόπουλος:(Δανειζομαι τα βίντεο από το Θύμιο Τσαρμπό)

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη υπόθεση, έχω να παρατηρήσω το εξής. Όσοι χαίρονται που βλέπουν τα παιδιά στο δρόμο να διεκδικούν σωστά (ή σωστά αιτήματα) ας μην παραξενευτούν όταν αύριο δουν τα ίδια παιδιά να βγαίνουν στον δρόμο για τους εντελώς λάθος λόγος.
Ευ. Σπινθάκης