Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Προσκήνιο και Παρασκήνιο


   Το προσκήνιο είναι αυτό που δηλώνεται...το παρασκήνιο είναι αυτό που πραγματικά υπάρχει.
   
   Αισθάνομαι να μας έχει καλύψει το προσκήνιο, το θέαμα, ο θεατρινισμός από κάθε άποψη. Το προσκήνιο των ΜΜΕ, της πολιτικής, των εκλογών, των συναναστροφών.
   
Το παρασκήνιο όμως είναι εδώ, κρυμμένο, ύπουλο, αδίστακτο πιο δυνατό από το προσκήνιο που τρέφει.
 Μερικά απτά παραδείγματα:
 Τα ΜΜΕ υπό τις εντολές των αφεντικών τους, μικρών ή μεγάλων, παρουσιάζουν μια εικόνα της χώρας που βγαίνει από την κρίση ενώ εμείς βιώνουμε μια χώρα που πεθαίνει.
  Οι πολιτικοί συσχετισμοί ευαγγελίζονται αρχές συνεργασίας, συμμαχίας, για το καλό μας ενώ στην ουσία το παρασκήνιο αναδύει μαχαιρώματα, απελπισία, διακαή  προσπάθεια σφετερισμού της εξουσίας και μόνον.
 Οι υποψήφιοι των κάθε φύσης εκλογών κατά το πλείστον ανακηρύσσονται ανεξάρτητοι αλλά η δεξαμενή των ψηφοφόρων στους οποίους απευθύνονται είναι άκρως κομματική και παρασκηνιακά υποστηρίζονται από την κυβέρνηση ή τα κόμματα.
Το προσκήνιο εμφανίζει προσωπεία αλληλέγγυα και ενωτικά ενώ το παρασκήνιο δηλώνει έριδες και προσωπικές φιλοδοξίες.
Στο προσκήνιο παρελαύνουν "πεπειραμένοι" αυτοδιοικητικοί - λησμονώντας πως μάτια έχουμε και βλέπουμε- αλλά στο παρασκήνιο διαγράφεται ιδιοτέλεια, συμφέροντα, δουλειές και εξυπηρετήσεις.
Το προσκήνιο περιέχει λόγους συγκινητικούς μέχρι δακρύων, επίκληση στο συναίσθημα των πολιτών αλλά το παρασκήνιο καραδοκεί μέσα από αυτό να κατακτήσει μια θέση, μια έδρα, ένα αξίωμα.
Το προσκήνιο των επισήμων τελετών και έδηλώσεων έχει χαμόγελα και επίδειξη οδοντοστοιχίας το παρασκήνιο κρύβει μεθόδευση μέσω της παρουσίας.
Με αυτό τον τρόπο πολιτεύεται  επί της πετπατημένης ένας θίασος σφετεριστών της εξουσίας, προαγωγός συναλλαγών και διαπλοκής.Ο ίδιος είναι χρόνια τώρα.
Ο ίδιος θα παραμείνει αν  δεν αντιδράσουμε όλοι.
Θα αντιδράσουμε αν επεξεργαστούμε την εικόνα του θιάσου.
Θα επεξεργαστούμε την εικόνα του θιάσου αν δεν σταθούμε μόνο στα λόγια αλλά μελετήσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτά.
Έργο δύσκολο αλλά και η ευθύνη μας πολύ μεγάλη ως πολίτες.

Όλοι παραπάνω  είναι έτοιμοι να «παίξουν τα ρέστα τους». Συσπειρωμένοι γύρω από τα απολειφάδια εξουσίας, θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων για να επιβιώσουν πολιτικά και οικονομικά.
Η μάχη μέχρις εσχάτων περιέχει, βρωμιά, λάσπη, εξαγορά, απειλές, εξαναγκασμό, δέλεαρ, επιστράτευση του στρατού που έστηναν τόσα χρόνια.
Θα επιθυμούσα να τελειώσει ο χρόνος τους και να βγουν οι μάσκες να δούμε το πραγματικό τους πρόσωπο.
Οι επερχόμενες διπλές εκλογές θα έχουν το στοιχείο του πολέμου, δυστυχώς.Αφού θα απουσιάζει ο καθαρός πολιτικός λόγος, η ανιδιοτελής συμμετοχή στα κοινά, η κοινωνία των πολιτών, οι αξίες και οι αρχές.
Εκείνοι παίζουν τα ρέστα τους, εμείς όμως διακινδυνεύουμε τη ζωή μας αν δεν αντιδράσουμε.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια: