Ζω και κατοικώ : Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και μισοτελειωμένα έργα.Μια πόλη με μύρια προβλήματα.
Μια πόλη χωρίς φαντασία με σχεδόν αδιάφορους για τα κοινά πολίτες.Μια πόλη καφετέρια.
Έχω τα μάτια και την ψυχή ανοιχτά.Έχω ακόμα λίγα όνειρα φυλαγμένα για να μην παραιτηθώ από τις αναζητήσεις μου.
Τα γύρω μέρη είναι πιό όμορφα.Εκεί περιπλανιέμαι.


Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Εν Κορίνθω αυτό το φθινόπωρο


Πως βαδίζουμε λοιπόν μετά τις εκλογές στον καλλικρατικό δήμο Κορινθίων;
Τσαλαβουτώντας στα λασπόνερα των προβλημάτων, αγνοώντας τα ή μετατρέποντας τα σε λίμνη των κύκνων;
Γνώμη μου είναι πως η ζωή του μεγάλου δήμου φθίνει καθημερινά υπό το βάρος πολλαπλών δυσλειτουργιών και κάκιστων χειρισμών.
'Εχω την εντύπωση πως η περιφέρεια του δήμου είναι το πρώτο θύμα αυτής της κατάστασης αφόσον δεν έχει βρεθεί ο σωστός βηματισμός σχεδιασμού και συνεργασίας.
Σκιες έργων που παραμένουν σκιες, υποσχέσεις που παραμένουν υποσχέσεις.Αυτά λέγουν οι άνθρωποι τώρα που έχουν απομακρυνθεί από την κάλπη και την επήρρεια του προεκλογικού κλίματος.
Η καθημερινότητα στην πόλη της Κορίνθου παρακμάζει θριαμβευτικά.
Πόλη πεζοδρομοαυτοκινητόδρομων και καφενείων που δεν έχει λύσει τα βασικά της ζητήματα.
Άναρχη και χωρίς αύρα.Με ακρωτηριασμένο το κέντρο της από εμπορική και πολιτιστική δρασηριότητα.
Φωτογραφήστε μια στιγμή της.
Οι αιωνίως αρχόσχολοι διορισμένοι και αιρετοί υπηρέτες της σχεδιάζουν το μέλλον της από το επίπεδο του καφενείου.Πως να ψηλώσει το όραμα;
Η ευθύνη των Κορινθίων παραμένει μεγάλη.
Λειτουργώντας με τον μηχανισμό της μετάθεσης των ευθυνών σε άλλους, εφόσον δεν αναλαμβάνουν την πολιτική τους ευθύνη απέναντι στη δική τους ζωή και στο μέλλον, καταδικάζουν αυτόματα το ίδιο το μέλλον.
Θέλοντας να αποφύγουν τη δική τους συμμετοχή στα επώδυνα εχγειρήματα του οραματισμού του μέλλοντος, αρέσκονται σε υποκατάστατα διοίκησης,διαχείρισης,προοπτικών και ήθους.
Αποφεύγοντας τη συμετοχή αφήνουν χώρο στο επί σειρά διαβρωμένο πολιτικό σύστημα να λειτουργεί ανενόχλητο συνεπικουρούμενο από τους μόνιμους υπηρέτες του.
Αν  οι δημότες-ψηφοφόροι γυρνούσαν το χρόνο πίσω αναλογιζόμενοι τι θα έκανε στη ζωή του ο καθένας από τους αιρετούς και διορισμένους από τους αιρετούς που διαχειρίζονται το μέλλον μας χωρίς το "αξίωμα" του αιρετού, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.Αν γυρίζαμε όλοι πίσω στην πρότερη επαγγελματική και κοινωνική τους κατάσταση, τότε ίσως να είχαμε λύσει πολλά από τα ζητήματα του δήμου αποφεύγοντας την εκλογή τους.
Αυτή είναι όμως η δύναμη του 'συστήματος'.Φυτεύει τους κατάλληλους ανθρώπους για να το υπηρετούν και να το διαιωνίζουν.Αυτό είναι και τό πρόβλημα της χώρας μας.
Υπάρχει λύση και σωτηρία;
Μόνο από μέσα μας μπορεί να ξεκινήσει, όπως το κάθε τι.Με την συνειδητοποίηση μας και το σαφή προσδιορισμό των απαιτήσεων μας από αυτούς που μας διοικούν.Χωρίς υπαναχωρήσεις ή αποσκοπώντας σε ίδιον συμφέρον.Με το έρμα της συνειδητής αντίστασης απέναντι σε όποιον απειλεί το μέλλον μιας κοινωνίας που οφείλει να ζήσει και να δημιουργήσει.
'Ομως,  τα χρόνια κυλούν με τα ίδια  θλιβερά αποτελέσματα και η εγγύτητα της σήψης αποβαίνει επικίνδυνη.
Άξιοι της μοίρας μας;
Τη μοίρα μας την καθορίζουμε με τις επιλογές μας.'Ομως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να καθορίζουμε τη μοίρα των άλλων.
Αυτή είναι  προσωπική και συλλογική μας ευθύνη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: